Режисьорът на филма „Възвишение” Виктор Божинов получи историческата парадна офицерска сабя от изпълнителния директор на Дарик радио Радосвет Радев.

В края на миналата година Академията „Мъж на годината” определи тримата претенденти за отличието, което се връчва от 1991 година – тенисистът Григор Димитров, предприемачът Ивайло Пенчев и режисьорът Виктор Божинов.

"През годините отличието са печелили редица достойни хора - от президента Желю Желев, през спортистите Христо Стоичков и Димитър Бербатов, до учителя Теодосий Теодосиев. Сабята отива в онзи мъж, показал кураж и достойнство, а Виктор Божинов направи това за България, не за себе си", подчерта Радосвет Радев.

46-годишният Божинов е режисьор на екранизацията “Възвишение" - по едноименния роман на Милен Русков, който тръгна по кината през ноември 2017 година и бе определен като - най-широко разпространения български филм в новата история на родното кино.

Преди време Божинов сподели пред Dir.bg, че филмът е посветен на раздялата с майка му.

Името на победителя се свързва и с едни от най-качествените епизоди в българските сериали „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Под прикритие“. Виктор Божинов е работил със световни имена в киното като Режис Варние, Фолкер Шльондорф, братя Тавиани, Тимур Бекмамбетов, Майкъл Аптед и други.

На церемонията бяха отличени още Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков – „Щурците”, които през 2017 година отпразнуваха своята 50-годишнина от сформирането си. Журналистката Василена Гръбчева е победителят в категория „ТВ чар”, а Магърдич Халваджиян грабна приза за продуцент на годината.

Регламентът изискваше гласуване в уебсайта www.manoftheyear.bg, като финалното решение за избора на „Мъж на годината” бе на Академията.