Създадена е от лекаря Бари Сиърс с цел да помогне за свалянето на тегло, но с минимален риск от развитие на възпаления, предизвикани от диетата, пишат от iWoman.

Какво общо има възпалението с теглото?

Изследванията свързват повишените нива на чувствителни към възпаления протеини в тялото с бъдещо увеличение на на теглото. Някои учени дори наричат затлъстяването "състояние на слабо хронично възпаление".

Накратко, възпалението е начинът, по който имунната система реагира на външни дразнители – както когато сте се наранили. Но такива дразнители, като алергените например, има във въздуха и водата, и понякога те могат да предизвикат възпалителна реакция в тялото.

"Възпалението, свързано с теглото, е феномен, при който външният стрес предизвиква увеличаване на стрес маркерите в кръвта", обяснява Фатима Коуди Станфорд, преподавател по медицина в Харвард и специалист в сферата на затлъстяването. Когато тези маркери нараснат, това води до увеличаването на мастната тъкан. Получава се така, защото възпалението кара мастните клетки да задържат чуждите вещества, както и течност, и по този начин те се раздуват.

"Зоната" акцентира върху баланса на инсулин – хормонът, който регулира трупането на мазнини. Когато кръвната ви захар се покачи след консумация на храни, като рафинирани въглехидрати, преработени храни и сладкиши, това води до повишено отделяне на инсулин, което пък може да провокира възпаление.

Какво има в менюто?

В "Зоната" всичко е въпрос на балансирано хранене. В менюто ви трябва да присъстват 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. Като се придържате към тези пропорции, ще поддържате инсулина и хормоните си в норма и ще избегнете възпалителните реакции.

За да се постигне това съотношение, богатите на протеин храни, като яйца, риба, пилешко, телешко и нискомаслено мляко трябва да съставят 1/3 от храната ви. Останалото са зеленчуци и малко плодове, като се опитвате да избягвате тези, богати на въглехидрати – банани, моркови, грозде и стафиди, или тези, които съдържат нишесте – картофи и царевица. Добавете и малко ненаситени мазнини, като зехтин, авокадо и бадеми.

Няма забранени храни, макар диетата да препоръчва въздържане от въглехидрати с висок гликемичен индекс, като макаронени изделия, хляб и картофи. Насърчава се консумацията на храни с високо съдържание на полифеноли и антиоксиданти, които също имат противовъзпалителни свойства.

Зоната препоръчва намален прием на калории – 1200 на ден за жените. Тов е доста малко и може да предизвика обратен ефект – при гладуване организмът се опитва да съхрани мазнините вместо да ги гори и метаболизмът се забавя, така че отслабването може да не е толкова лесно.

Също така трябва да се придържате към строго разписание – 3 хранения и 2 закуски между тях, като никога не оставяте повече от 5 часа между отделните хранения.

По отношение на отслабването обаче учените не са единодушни. Според проучване хората, които са я спазвали, са загубили средно 2 кг за година, което е много по-слаб резултат от другите диети.

Заслужава ли си да я пробвате?

Зоната все пак може да ви помогне да отслабнете без реален риск за здравето. Не е нужно да изчислявате строго калории и да следите разписания, можете просто да се придържате към някакъв подобен режим.