Изследователи от университета в Калгари, Канада откриха, че роднините и приятелите на хората, страдащи от посттравматично стресово разстройство, проявяват симптоми на отклонението, съобщи Нюзру.

Стресовите сигнали, идващи от други хора, могат да повлияят на човешкия мозък, подобно на реално преживян стрес. Учените изследваха този феномен при двойки мишки. Те подлагаха на различни фактори на напрежение единия гризач и след това го събираха отново с партньора му. Специалистите тестваха реакциите на различни мозъчни клетки. Настъпилите промени при двете животни в двойката бяха еднакви.

Според резултатите стресът е заразен. При единия екземпляр активацията на невроните води до отделяне на съединения, сигнализиращи за опасност (предупреждаващ сигнал). Другото животно улавя този сигнал и може да предаде информацията на всички в групата. По този начин функционира защитния еволюционен механизъм. Той важи и за хората.

След социално взаимодействие ефектът от стреса може да бъде обърнат, но само при женските. При тях негативното влияние, оказано на невроните, намаля почти двойно, след общуване с екземпляри, неподлежащи на стрес.