Първият от големите европейски филмови фестивали тази година е засенчен от скандала за сексуален тормоз, разразил се в киноиндустрията в САЩ. Той се разпространи и в други държави по света, след като актриси обвиниха в изнасилване и сексуален тормоз холивудския филмов продуцент Харви Уайнстийн.

Вижте снимки >>

Скандалът се прехвърли и в Германия. Телевизионният режисьор Дитер Ведел миналия месец подаде оставка като директор на театрален фестивал след обвинения в непристойно поведение.

Организаторите на 68-ото издание на Берлинале създадоха специален център, където както участниците, така и зрители, да могат да отидат, ако станат жертви или свидетели на дискриминация, тормоз или посегателство. Те обаче отхвърлиха петицията за черен килим, предаде Ройтерс.

В основната конкурсна програма на Берлинале са 19 филма. Председател на журито е германският режисьор Том Тиквер. На фестивала ще бъдат представени около 400 филма.

Берлинале за първи път започва с анимационен филм. Режисьорът Уес Андерсън участва с него за четвърти път в конкурсната програма на фестивала. Предишния път той представи "Гранд хотел "Будапеща" през 2014 г. Сред актьорите, които озвучават героите в "Островът на кучетата" са Едуард Нортън, Бил Мъри, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън.