Панорама на български филми с Наградата на София ще има в Центъра за култура и дебат "Червената къща" от днес до 25 февруари, входът е безплатен, научи БТА от Адела Пеева.

Организатор е продуцентската къща на режисьорката "Адела Медия" с финансовата подкрепа на Столичната община. Прожекции на наградените от 2000 г. до днес общо 15 заглавия ще направят тези забележителни филми, отличени на наши и международни кинофоруми, достъпни за широк кръг зрители и за обществеността.

Така ще бъде популяризирано и едно изключително важно културно събитие - връчването всяка година на "Наградата на Столичната община за ярки постижения в областта на киноизкуството", коментира Адела Пеева.

Продукциите са и своебразно отражение на динамичния и сложен период от най-новата ни история, между 2000 г. и 2017 г. Панорамата е опит за малко по-различен поглед върху случващото се в България - не през фактите, статистиката или новинарските емисии, а през погледа на творците.

След прожекциите, в разговори и обсъждания, водени от известни кинокритици, зрителите ще имат възможност да споделят своите впечатления и да се срещнат с авторите на филмите. Панорамата ще е интересна както за широка аудитория, така и за студенти в различни киноспециалности, зрители с предпочитания към обществените науки и изкуствата, почитатели на българското кино, отбеляза режисьорката.

Разказ за живота и делата на инж. Иван Иванов - най-дългогодишния и най-успешния кмет на София, управлявал града през смутните времена от 1934 г. до 1944 г., е документалният филм "Кметът" на Адела Пеева и Антоний Дончев, с който започва панорамата - днес от 18.30 ч.

За проекта "Плаващите кейове" на Кристо и Жан-Клод при италианското езеро Изео разказва "Мост към Кристо" на сценаристката Евгения Атанасова-Тенева и режисьора Любомир Печев, който ще бъде показан от 20.30 ч.

Разрушеното "писателско кафене", намирало се на ъгъла на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител", "реставрира" "Възстановка" на Асен Владимиров, с който ще завърши първата вечер. В документалната програма са още "Чия е тази песен" на Адела Пеева, "За възможността да се живее" на Юлий Стоянов и Ицко Финци, посветен на 85-годишнината на Валери Петров, "Авантюрата Хамлет" на сценариста Станислав Семерджиев и режисьорите Грег Роуч и Ивайло Дикански, "Последната линейка на София" на Илиян Метев.

"Каръци" на Ивайло Христов с Деян Донков, Елена Телбис, Ованес Торосян, Ненчо Илчев закрива панорамата на 25 февруари.

Останалите игрални филми в програмата са "Опашката на дявола" на Димитър Петков със Самуел Финци, Ана Пападопулу, Златина Тодева, Стефка Янорова, "Госпожа Динозавър" на Анри Кулев по сценарий на Рада Москова с Мария Каварджикова, Иван Радоев, Любен Чаталов, Мая Новоселска, "Мила от Марс" на Зорница София с Весела Казакова и Асен Блатечки, "Разследване" на Иглика Трифонова със Светлана Янчева, Красимир Доков, Емилия Радева, Лабина Митевска, "Източни пиеси" на Камен Калев с Христо Христов, Ованес Торосян, Саадет Ъшъл Аксой и Николина Янчева, "Тилт" на Виктор Чучков с Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Ивайло Драгиев, Георги Стайков, Филип Аврамов, Александър Сано, "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов с Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов.