Цветовете се използват за лечение от средата на 19 век и от тогава интересът към цветотерапията не отслабва. Днес има много школи за лечение чрез цветовете. Червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а сивият – на емоциите.

В Германия, Австрия и други западни държави науката за цветовете се прилага доста по-активно отколкото у нас. В Австрия класните стаи на учениците в първите класове са оцветени в портокалово или розово. Оранжевият цвят предизвиква топлина и сигурност, а розовият – обич. Когато учениците преминат в по-горен курс и трябва да се активизира умствената им дейност, класните стаи са в жълто.

Болничните стаи също са в оранжево, защото този цвят е лечебен. Операционните зали са в син нюанс, защото това е цвета на вярата, покоя и пречистването.

"В Австрия попаднах в стая за раждане. В нея имаше легло с балдахин. Стаята беше цялата във виолетово – цветът на енергията. А срещу леглото беше поставена картина на Сикстинската Мадона с младенеца на Рафаело – картината, в която майката стъпва на облаците”, разказва д-р Светла Балтова. Тя е кардиолог по специалност, задълбочен астролог, автор на книги и съставител на поредица за учението на Петър Дънов. Води и групи, в които се обучава в паневритмията.

Според д-р Балтова традицията да се носи черно след смъртта на близък, е вредна. Човек и без друго понася болка и страдание, а като носи жалейка още по-трудно може да се върне към нормалния живот.

Основните цветове, които е дадено на хората да виждат с очите, са 7 – червен, оранжев, жълт, зелен, син, тъмносин и виолетов, и бял. Индийският духовен учител Шри Ауробиндо е описал 12 духовни цвята. Седемте видими от нашия орган на зрение цветове отговарят на цветовете на дъгата и на чакрите в тялото.

Червеният цвят е с най-голяма дължина на вълната, с него е обозначена и коренната чакра в основата на гръбначния стълб. Червеното дава жизненост. Ако човек е отпаднал, трябва да се обгради с червени цветя, да носи червени дрехи, да яде червени плодове. Не бива да се прекалява с този цвят обаче, тъй като може да предизвика агресия, а при жените – по-обилно кръвотечение.

Оранжевият цвят е лечебен, творчески, носи топлина и спокойствие. През зимата подсъзнателно предпочитаме да купим портокали, защото те ни напомнят за слънцето. С оранжев цвят е втората чакра, която е под пъпа. Ако прекаляваме с този цвят, започваме да се държим егоистично, поставяме се в центъра на света.

Жълтото е цветът на мъдростта. Има силно тонизиращ ефект върху интелекта, придава активност на ума. Петър Дънов е казал, че на земята рядко може да се срещне истински жълт цвят. Той е в лъчите на слънцето, когато се издига. За да действа добре, жълтото трябва да има блясък. А ако е прозирно, носи покой. Този цвят действа много добре на стомаха и засилва перисталтиката на червата. Жълта е третата чакра, която е при слънчевия сплит. 
Жълтият цвят се използва и за създаване на оптимистично настроение, тъй като отделя положителна вибрация. Слънчогледите могат и да усилват предвидливостта и концентрацията.

Всички сме потопени в зеления цвят. Планетата е зелена. Той се свързва със сърцето, със сърдечната чакра. Зеленото има успокояващ, уравновесяващ и хармонизиращ ефект върху хората. Изключително е полезен за уморени очи. Най-ясният и лечебен зелен цвят виждаме напролет. Изумруденото зелено е лечебно.

Ясно синьото, небесното, усилва вярата и оптимизма. Вярата може да е както в собствените сили и качества, така и в духовното. Този цвят носи безметежност и покой. Той отговаря на гърловата чакра.

Тъмносиньото заедно с виолетовото, придават на човек решителност и сила на духа. Тези два цвята имат силно очистващ ефект.

Виолетово не се препоръчва за хора, които имат склонност към депресия, защото може да я задълбочи. Тъмносиньо-виолетовото обръща човек навътре, към по-дълбоки и по-глобални мисли. Ако се прекали с тези цветове, човек може да стане тираничен. Те отговарят на шестата чакра, която е между веждите, в основата на носа. Седмата чакра, която е на върха на главата, е бяла и се свързва с диаманта.

Бялото, в съчетание с розовото, е оптимизъм, радост и обич. Розовият цвят внася емоционален прилив на обич – да обичаме и да се оставим да бъдем обичани. Също така лекува емоционални травми, има и пряко въздействие върху сърдечната чакра.

Графитено сивото придава твърдост и задълбоченост на мисълта.

Гълъбово сивото, което се нарича още цвят на Нептун, приканва към медитация и ни извисява. Кафявият цвят се нарича още заземяващ.

Ако е сивокафяв упътва към практично мислене, към постоянство и твърдост. Ако е златисто кафяв е свързан с растежа и с плодоносното влияние на слънцето върху Земята.

Определете един кът в дома си, в който да постави растения и плодове, които носят характерния цвят на сезона. През зимата цветовете са синьо като небето и бяло като снега. Сега можем да подредим в този ъгъл ябълки, дюли, прошарени и жълти листа, кестени, съветва д-р Балтова.

Психологията на цветовете се ползва както в медицината, така и в маркетинга и модния бизнес.

Институтът "Пантон" всяка година избира цвят на годината. Цветът на 2017 г. беше "зеленина" - жизнено зелено с жълт оттенък, признак за желание за обновяване и възстановяване на връзката, както с природата, така и с важните за човека неща.

Цветът на 2018-а година е ултравиолетовото. Според модния свят в този цвят има повече синьо, отколкото червено, което означава "повече мисъл, мистика и духовност", но съдържа и щипка страст, която се дължи на червените полутонове.