Витамините в измити пакетираните салати са по-малко

stat 14:38  |  7 март 2018 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Витамините в измити пакетираните салати са по-малко Витамините в измити пакетираните салати са по-малко
Сн.: freeimages.com

Много хора предпочитат да купят измита пакетирана салата от магазина, вместо ненарязана маруля. Удобството обаче има своята цена - тези салати губят част от витамините си.

Промените в хранителния състав на измитите пакетирани салати са малки. Те запазват минералите като желязо и калций. Разтворимите във вода витамини, като С и В9 (фолати), обаче са по-малко, а също витамин А и Е, които са много чувствителни към светлина и кислород.

Предварителното нарязване на салатите се отразява не толкова на хранителното им съдържание, колкото на външния им вид - те покафеняват по-лесно. Съставът на пакетираните салати зависи и от вида им. Предишни изследвания установиха, че марулята запазва повечето си фолати след 8-дневно съхранение, припомнят от БТА. Спанакът губи 80 процента от съдържащия се в него витамин С само след три дни. Кресонът обаче запазва почти 60 процента от витамин С след 10 дни.

Като цяло минералите са доста стабилни и не би трябвало да намаляват при миенето и рязането, освен ако салатите не бъдат затоплени. Често измитите салати се пакетират с технология на защитена атмосфера. Тя значително намалява количеството на кислорода в опаковката, запазва по-добре витамините, ограничава покафеняването и удължава срока на годност. Повечето диетолози казват, че предварително измитите салати, макар и с намален хранителен състав, са по-добър вариант от пренебрегването на салата в менюто.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
  • Анджелина Джоли не се страхува от старостта
  • ”Три четвърти” спечели голямата награда на ”София филм фест”
  • 20 дизайнерски решения, превърнали се в грешки
  • Гери-Никол се озова в прегръдките на Константин
  • Внукът на Макартни хареса момичето на Уидърспуун
  • Ева Лонгория: Понякога забравям, че съм бременна
  • Мелания облече зелена рокля за Св. Патрик

Акценти


Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.

Заведения


Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Зодиак