Учени обясниха защо татуировките са толкова трайни

stat 08:40  |  8 март 2018 / Всички / Здраве и красота / Редактор: Адриана Пейчева /  
Учени обясниха защо татуировките са толкова трайни Учени обясниха защо татуировките са толкова трайни
Сн.: Shutterstock

Френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от мъртви на живи клетки, а това открива перспективи за разработване на по-ефикасна технология за премахването й.

Макар непрекъснато да се възстановява, кожата притежава учудващата способност да съхранява десетилетия наред рисунки върху повърхността си. Учени от центъра по имунология Марсилия-Люмини смятат, че са открили как се извършва това, отхвърляйки хипотезата, че "клетката носителка на пигмент живее вечно". Тази хипотеза бе поставена под въпрос, отбелязаха от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания.

Основният въпрос е в какъв вид клетки се складира мастилото. Смяташе се, че става въпрос за фибробластни клетки, свързани с образуване на белег при зарастване на рани. Оказа се обаче, че мастилото се складира в макрофаги - имунни клетки, които защитават организма от патогенни агенти, като ги поглъщат. Макрофагите изглежда правят същото с мастилото и си го предават от едно поколение на друго.

"Цикълът, свързан с улавяне, освобождаване и повторно улавяне на пигмента, е непрестанен в татуираната кожа", поясниха учените, цитирани от БТА.

Феноменът бе наблюдаван върху опашката на татуирана генномодифицирана лабораторна мишка, която можела да умъртви макрофаги в организма си, за да бъде ускорен процесът.

"Видът на татуировката оставаше непроменен, тъй като мъртвите макрофаги освобождаваха пигмента в обкръжаващи ги зони, преди през следващите няколко седмици той да бъде погълнат от нови макрофаги"
, уточниха учените.Новините в снимки

Следваща Предишна
  • Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
  • Анджелина Джоли не се страхува от старостта
  • ”Три четвърти” спечели голямата награда на ”София филм фест”
  • 20 дизайнерски решения, превърнали се в грешки
  • Гери-Никол се озова в прегръдките на Константин
  • Внукът на Макартни хареса момичето на Уидърспуун
  • Ева Лонгория: Понякога забравям, че съм бременна
  • Мелания облече зелена рокля за Св. Патрик

Акценти


Катрин засия в зелено за Деня на Свети Патрик
В събота светът отпразнува Деня на Свети Патрик. В Лондон принц Уилям и съпругата му Катрин се включиха в честванията за националния празник на Ирландия.

Заведения


Ресторант Грозд

Ресторантът предлага традиционни български ястия приготвени по ор ...

Funky Kitchen

Слоганът Taste the music може би най-точно пресъздава философията ...

Зодиак