Живанши диктува шика в модата на 50-те и 60-те години. А неговия сдържан стил все още личи в начина, по който се облича кралица Елизабет II и други видни дами от по-старото поколение.

Партньорът му, бившият моден дизайнер на висша мода Филип Вене, обяви смъртта му пред модна къща "Живанши" и заяви, че Юбер е починал в съня си на 10 март.

Двойката живееше в ренесансов замък в близост до Париж.

"С огромна мъка ви съобщаваме, че Юбер Тафен дьо Живанши почина. Неговите племенници и племеннички, както и децата им, споделят болката от загубата", се казва в изявлението.

Модната къща на Живанши е основана през 1952 година.

Актрисата Одри Хепбърн е най-известният посланик и почитател на марката. Тя е облечена в дрехи на дизайнера в "Закуска в Тифани" и други филми с нейно участие. Тя е музата и на парфюма L’Interdit.

Джаки Кенеди също е страстна почитателка на модата, създавана от аристократа.

Още от първото си дефиле през 1952 г. до напускането на своята модна къща, продадена на групата LVMH през 1995-а, Живанши беляза по неповторим начин света на модата. През своята половин вековна кариера дизайнерът се отличи с елегантността на своите творения.

С негови модели блестяха на екрана Грейс Кели, Грета Гарбо, Марлене Дитрих, Ингрид Бергман. Живанши беше един от първите, които предложиха на модната публика линията "прет-а-порте".

"Живанши беше един от дизайнерите, които изведоха Париж на модния връх, коментира кончината на Живанши Бернар Арно, ръководител на транснационалната компания за луксозни стоки LVHM. Той притежаваше две изключително редки качества в този бранш - беше едновременно и новатор, и извън времето!",изтъкна Арно.

От компанията отбелязаха основополагащата роля на Живанши във френската висша мода, лансирала парижката елегантност в продължение на над половин век.

И днес се чувства в много колекция типичният за Живанши подход към модата, като неговото влияние беляза както миналото, така и съвремието.

Голяма изложба почете творчеството на Юбер дьо Живанши миналата година в Кале в северната част на Франция, припомня Франс прес.