Физиологът Греъм Холоуей от университета в Гуелф, канадската провинция Онтарио, заедно с колегите от екипа си, определи механизма за стареене на мускулите. Те анализираха клетъчния метаболизъм при мъже на възраст от 20 до 70 години. Оказа се, че с напредването на възрастта в клетките 10 пъти се понижава чувствителността към аденозиндифосфат (АДФ) - молекула, от която се образува аденозинтрифосфат (АТФ) в процеса на дишане.

В резултат, когато учените прибавят АДФ към клетъчни тъкани, взети с биопсия от възрастни хора, се наблюдава двукратно или трикратно увеличаване на концентрацията на активните форми на кислорода (АФК), включително на увреждащите клетките свободни радикали.

Откритията показаха, че именно АФК е причината за мускулната атрофия в тялото на възрастния човек. При това интензивните физически упражнения не намаляват съдържанието на активния кислород в клетките и след 12 седмици.

По думите на Холоуей, резултатите от изследването не означават, че физическата активност като цяло е безсилна срещу саркопенията (естествената атрофия на мускулите).

"Смятам, че тренировките за издръжливост са полезни, защото знаем какви упражнения повишават митохондриалното съдържание", каза ученият.

Изследователите препоръчват хората да отделят време за аеробни тренировки, в това число каране на велосипед и плуване, пише БТА.