Филмът "Три четвърти" на Илиян Метев, копродукция с Германия, спечели голямата награда "София - Град на киното", в Международния конкурс за първи и втори игрален филм на 22-рия "София филм фест" (СФФ). Наградата е 7000 евро.

Специалната награда на журито е за унгарския филм "Генезис" на Арпад Богдан, отличен и от младежкото жури на СФФ.

Наградата за режисура е присъдена на турската режисьорката Бану Съваджъ за филма й "Гълъбът". Журито отбелязва с почетен диплом - Special Mention, иранския филм "Блокаж" на Мохсен Гараи.

"Преображение" на Стефан Ганев печели наградата "Джеймисън" за най-добър български късометражен филм - статуетка и 6000 евро. Почетен диплом - Special Mention, получава "Срам" на Петър Крумов.

Победител в "Балканския конкурс" е "Възвишение" на Виктор Божинов, копродукция с Македония. Наградата, предоставена е 1000 евро и кашон вино. С почетен диплом - Special Mention, е отбелязан "Тайната съставка" на македонския режисьор Гьорче Ставрески. Наградата на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс е за "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков, удостоен и с Наградата на ФИПРЕССИ.

"Миниатюра за пиано" на Елдора Трайкова е победител в Международния документален конкурс на 22-рия СФФ - наградата е статуетка и 1000 евро.

Български филм печели и "Наградата на публиката" - "Радиограмофон" на Рузие Хасанова.

С "Наградата на София за изключителен принос в развитието на киноизкуството" е удостоен бележитият актьор Васил Михайлов, в навечерието на своята 80-годишнина.

На 22-рия СФФ бяха показани 178 филма от 54 държави. На 15-ото издание на "София мийтингс" - бизнесплатформата на фестивала, са селектирани за участие 37 проекта и са представени 82 български и регионални филма. Над 300 гости от цял свят са посетили СФФ.