Виктория от породата кунхаунд често душела червена бучка близо до носа на собственичката си Лорън Готие от Бъфало, щата Ню Йорк, докато жената не отишла на доктор.

Биопсия от мястото показала, че образуванието е базалноклетъчен карцином, който можел да се превърне в смъртоносен меланом, ако бил намерен по-късно, пишат от БТА.

"Тя буквално слагаше носа си върху моя нос, където беше туморът. Упорството на кучето ми да души в тази област ме накара да се зачудя дали има нещо подозрително в образуванието",
каза Готие.

"Започваше да мирише определена част от лицето ми, докато допре носа си в моя, точно където беше карциномът. След това се отдръпваше и ме гледаше, отново го подушваше и пак ме гледаше. Беше доста странно. Тя продължаваше да го прави повторно, като ме караше да се замислям, че поведението й е доста необичайно", добави тя.

Жената обясни, че е ползвала поне три пъти седмично хоризонтален солариум като тийнейджърка.

"Мисля, че това е най-вероятната причина откъде ми се е появил карциномът"
, добави тя. Лорън и съпругът й Бенджамин осиновили Виктория само осем месеца преди това. Малко след намесата на кучето, жената се подложила на операция за премахване на раковото образувание.

"Изразът "кой кого спаси" важи особено силно в нашия случай с Виктория", каза собственичката.