Защита и хидратация

Известно е, че ултравиолетовите лъчи и горещият въздух предизвикват преждевременно стареене на кожата, дехидратация, поява на фини линии и бръчки, както и пигментации. Но това не означава, че през лятото трябва да се запасите с цял арсенал от различни козметични средства. Специалистите препоръчват да изберете т.нар. универсален помощник, който да осигурява интензивно овлажняване, надеждна фото- и антиоксидантна защита, както и леко матиране. По този начин не само ще предпазите кожата на лицето от вредните UV лъчи, но и ще се радвате на красив и равномерен тен. За нормалната кожа е подходящ дневен крем с лека текстура, за мазна или смесена – флуид, който бързо се абсорбира и не омазнява, за суха и чувствителна – емулсия с успокояващи активни съставки. Разбира се, всички тези продукти трябва да съдържат слънцезащитни филтри. Добре е да избягвате кремове, в чийто състав са включени плодови киселини – те повишават възприемчивостта на кожата към UV лъчите и може да провокират появата на пигментни петна.

Нежно почистване
През лятото кожата на лицето се нуждае от деликатно почистване. За целта трябва да изберете щадящо козметично средство. Обърнете внимание – ако сте с чувствителна кожа, то забравете за пилингите с абразивни частици. Необходим ви е фин ексфолиант, специално разработен за вашия тип кожа, който не предизвиква раздразнения или зачервявания. Тоникът не бива да съдържа спирт, а успокояващи и овлажняващи активни съставки. Ако усещате кожата на лицето си опъната и суха, заместете обикновеното измиване с почистване с помощта на тампонче, напоено с лосион.

Редовно освежаване
Желаната глътка свежест за кожата в горещите летни дни осигуряват спрейовете с термална вода. Можете да напръскате лицето, шията и деколтето, като държите флакона на разстояние 20 см от тези зони. Това няма да повреди грима ви, а ще освежи и тонизира кожата. Основният компонент в спрейовете за лице е термалната вода, която овлажнява и успокоява кожата. В зависимост от източника термалната вода може да има и допълнителни полезни свойства. Например, съдържащата се в La Roche-Posаy продуктите е с висока концентрация на селен (мощен антиоксидант), а в продуктите на Vichy — повишава защитните функции на кожата. Освен това в някои спрейове се добавят витамини, микроелементи, растителни екстракти и други компоненти, които нормализират хидролипидния баланс, осигуряват дълготрайно овлажняване и подсилват естествената защита.

Деликатно матиране
Ако кожата ви реагира през лятото с увеличаване на лъщенето в Т-зоната, не използвайте козметични средства за мазна кожа. Тези продукти изсушават доста агресивно и не са подходящи за решаването на сезонни проблеми. Препоръчва се сутрин след измиване на лицето да освежите кожата си с тоник, който регулира омазняването, а след това няколко пъти през деня леко да обтривате лъщящите участъци със специална матираща салфетка. Ефективно средство за почистване и намаляване на омазняването са различните маски, съдържащи глина. Нормално такава маска се прилага веднъж седмично, но през лятото можете да я използвате и по-често, като я отмивате след 5 минути вместо обичайните 20 минути. По този начин порите са идеално почистени, без да се изсушава кожата. Не използвайте ексфолианти, защото активното им излющващо действие може да предизвика силна защитна реакция и да повиши омазняването.

Естествен грим
Летният макиаж трябва да е лек, свеж и максимално естествен. Заложете на леките текстури и нежното матиращо действие. Вместо фон дьо тен за изравняване тена на лицето използвайте овлажняващ крем с тонален ефект. Препоръчват се сухи сенки за очи и водоустойчива спирала за мигли. А ако миглите ви са дълги и гъсти, можете и да се лишите от спирала. Колкото до червилото, то трябва да е с SPF и хидратиращо действие. Заложете на ярките цветове, тъй като в летните дни акцентът на грима се пренася на устните – очите обикновено са скрити зад тъмни очила. Ако искате по-голяма устойчивост на макиажа, използвайте специално разработените make-up фиксатори под формата на спрей. Минералните пудри са изключително подходящи през летния сезон, тъй като не съдържат омазняващи съставки, аромати и консерванти. Освен това са с лека текстура, може да се използват за всеки тип кожа и осигуряват равномерно покритие.

Коса като коприна
През летния сезон косата и кожата на скалпа се нуждаят от по-често почистване, лесна за поддържане прическа и продукти, осигуряващи защита от слънцето. За измиване използвайте шампоан с нежно действие, съобразен с вашия тип коса. Редовното прилагане на балсам и маска ще ви помогне да предпазите косата си от изсушаване и вредното действие на UV радиацията. Когато оформяте прическата си, старайте се да не използвате стайлинг продукти с много силна фиксация. Изберете такива с леко фиксиращо действие и задължително с SPF. За предпазване краищата на косата от прекомерно изсушаване и накъсване козметичният пазар предлага разнообразни серуми, кремове, лосиони и гелове без отмиване. Правилно подбраните продукти гарантират гладка, мека, жизнена и с естествен блясък коса.

Лекота за краката
В горещите летни дни краката често се подуват, а понякога усещането за тежест може да ви съпровожда през целия ден. Можете да се освободите или значително да намалите тези неприятни проблеми, като намалите консумацията на алкохол, кафе, сол и подправки и включите в менюто си повече плодове и зеленчуци. За регулиране на потоотделянето се предлагат специални кремове, дезодоранти и пудри за крака. Когато взимате душ, направете своеобразен масаж на краката си с хладна струя вода, а два пъти седмично – мини вана, в която сте поставили морски соли. Охлаждащите и освежаващите гелове за крака, които съдържат ментол и други активни съставки, са много подходящи за решаването на тези неприятни проблеми и почти веднага ще усетите облекчение. Продуктите подобряват кръвообращението, стимулират микроциркулацията, намаляват подуването и отстраняват чувството за тежест.
И както всички знаем, приятно загорелите крака изглеждат стройни и красиви, а това може да се постигне за няколко дни на плажа, за няколко минути – с помощта на автобронзант, и за няколко секунди – като нанасете бронзираща пудра.

И не на последно място...
Изтънчен аромат
Изборът на аромат си остава деликатен въпорс: интензивният парфюм, който ви обгръща с опияняващо ухание през зимата, не е подходящ за горещите летни дни. Затова и много от парфюмерийните къщи лансират леки и свежи версии на своите аромати бестселъри, от които можете да се възползвате през лятото. Има и друга възможност – да се снабдите с продуктите за тяло от любимата си парфюмна линия – душ-гелът и лосионът за тяло оставят нежна и същевременно трайна благоуханна следа.