Вижте снимки >>

За Петя едно от най-красивите места в България за водопадите край село Крушуна - "един откъснат рай на земята, далеч от суетата".

До село Крушуна, Община Летница, се намират едни от най-живописните и впечатляващи каскади в страната. Селцето се намира в Западния Предбалкан на около 190 км от София, 50 км от Плевен и на малко повече от 30 км от Ловеч. Крушуна е най-вече известно с природните си забележителности.

Водопадите се намират в местност Маарата. Мястото пази и множество други природни забележителности. В този район се намират няколко пещери, както и по-малки водопади. Каскадата извира от Крушунската пещера, известна със своите езера и пещерни образувания, и представлява система от басейни и мънички езерца, преграждащи ги прагове и разделящи се водни струи. Водопадът е признат за най-високата варовикова водна каскада в страната.

Водопадите се ползват със статут на защитена природна забележителност от 1995 г., с цел опазването на уникалните образувания в местността. До тях е изградена еко пътека, представляваща система от мостове и стъпала. Екопътеката е една от най-късите в България, но приключението и красивите гледки, разкриващи се от мостчетата, си заслужават.

През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии. В местност Маарата се намира също Бонинска пещера и най-дългото подземно езеро в България. /bulgariainside.com/

Конкурсът Мис Земен Рай, който има за цел да покаже някои от най-красивите български лица, както и да популяризира българските природни забележителности и да стимулира туризма в пределите на България. Всеки месец в конкурса Мис Земен Рай ще бъде избирана една красива българка, с която ще бъде заснета професионална фотосесия на фона на изключителна българска природна забележителност. В края на 2010 от най-добрите снимки ще бъде издаден календар. Всяка красива българка, която иска да участва в конкурса Мис Земен Рай може да изпрати свои снимки, данни, координати за обратна връзка и информация за любимата си българска природна забележителност на e-mail: [email protected]. Повече за конкурса вижте тук >>

Всеки ден в Dir.Bg ще бъде представяно едно от момичетата, изпратили снимки за участие в конкурса и неговото любимо място в красива България. Представена веднъж на страниците на Life.dir.bg, участничката ще се състезава за Мис Земен Рай за съответния месец и губи правото си на участие в следващите месеци до края на 2010 година. Момичетата, изпратили снимки за участие през месеца, които не са представени на страниците на Life.dir.bg, продължават да имат шанса да бъдат избрани през следващите месеци. Мис Земен Рай за месеца ще бъде избирана само от представените на страниците на Life.dir.bg през съответния месец участнички. Успех на всички кандидатки и благодарим за страхотните отзиви за идеята на конкурса!