Хората над 75 години, които пият аспирин всеки ден, за да се предпазят от сърдечен удар, са изправени пред значително повишен риск от сериозно и дори фатално кървене и трябва да приемат лекарства против киселини, за да минимализират опасността, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Между 40 и 60 % от мъжете и жените надхвърлили 75 години в Европа и САЩ пият аспирин всеки ден, според предходни изследвания. Но последствията от дългосрочната употреба на лекарството при по-възрастните не бяха изяснени досега, тъй като повечето клинични опити се провеждат с по-млади пациенти.

Новото проучване, което бе разработвано 10 години, се проведе между 3166 британци на възраст под и над 75 години, които са преживели сърдечен удар или инсулт и пият лекарства, разреждащи кръвта, за да избегнат повторен.

Учените съветват по-възрастните хора да пият и лекарства за киселини в стомаха, които намаляват риска от горно гастроинтестинално кървене със 70 до 90 %.

Един от авторите на проучването Питър Ротуел от Оксфордския университет каза, че приемът на аспирин предотвратява около една пета от повторните инфаркти и инсулти, но също води до 3 хиляди смъртни случая вследствие на кървене всяка година във Великобритания. Повечето от тях са при хора над 75-годишна възраст.