Главният директор на "Надзор на пазара" към Държавната агенция по метрологичен и техничен надзор Нина Стоянова каза, че проверките ще продължат през следващите две седмици в цялата страна и ще обхванат над 100-150 обекта, предаде "Дарик".

Кампанията е под мотото "Безопасно лято", а целта й е да се гарантира безопасност на потребителите при използване на тези електрически уреди.

Експертът Венеция Градинарова обясни, че преди да си купим чопър или блендер, трябва да се уверим, че съвпада с очакванията ни. Например, ако уредът не е за трошене на лед, не трябва да го използваме за тази цел, защото може да бъде повреден. Друга препоръка е да пазаруваме от обекти, за които сме сигурни, че предлагат качествени уреди.

Обект на проверките ще бъдат електрическите уреди, с които се правят различни разхладителни плодови напитки през лятото.

„Предвидили сме в следващите две седмици да се извършат проверки на чопъри и блендери, поради увеличеното потребление на шейкове, сокове и пюрета през летния сезон", каза Нина Стоянова.

По думите й проверките целят преглед на техническите характеристики на продуктите, имат ли „СЕ" маркировка, обявен ли е производителят, ако е необходим контакт при проблем с уреда, и има ли инструкция на български език с пълен превод на тази на производителя.

За липсата на инструкцията търговецът ще бъде санкциониран с глоба от 250 до 1000 лева. В края на месеца ще бъдат представени обобщени резултати.