Съществуват няколко вариантa за това и днес ще ви разкажем накратко за някои от тях.

Прием на допълнително витамини с храната

На първо място, според специалистите, е децата да приемат витамини с храната, особено в сезона на вируси, грип и настинки. Фактът, че вирусите се предават по въздушно-капков път усложнява задачата да изолираме децата от външния свят за дълго време. Именно затова приемът на допълнителни количества витамини в студените месеци, когато пресните плодове и зеленчуци са ограничени или са парникови продукти, в които има намалено съдържание на витамини и минерали, е жизнено необходим.

Срещу течащите носове, настинки и вируси, редуващи се през две седмици, сериозно се опълчват следните витамини:

Витамин C

Той няма свойството да се натрупва в тялото и организмът не може да разчита на запаси от него. Затова приемът от витамин С трябва да бъде ежедневен. Той е на първо място сред витамините за подсилване на имунната система и борба с вируси и настинки. Ако е стартирало болестно състояние и вирусът вече е в организма, дозите трябва да бъдат увеличени. Деца под 6 годишна възраст трябва да приемат около 250 mg дневно, а над 6 – по 500 mg, но това е най-добре да се определя от лекуващия лекар на детето.

Витамин E

Това е антиоксидант, който ще предпазва клетките на вашето дете от увреждания, както от свободните радикали, така и от замърсената външна околна среда, като подпомага правилната работа на имунната система. Може да се набавя чрез растителни мазнини, ядки, семена и зеленолистни зеленчуци, но в този период ще трябва да се приемат доста големи количества от тях. Децата не си падат много по този вид храни и затова на помощ идват витамините под формата на таблетки и добавки, които допълнително може да им давате с храната.

Витамин A

Витамин А помага на клетките на детето ви и подкрепя зрението му, но ролята на този витамин за адекватната работа на имунната система е ключова. Липсата му може да доведе до сухота в окото, разстройство и кожни проблеми, както и да направи организма на детето ви по-податлив към развиване на инфекции.

Правилно хранене и разходки сред природата

Децата трябва да бъдат научени да пият редовно вода и да се хранят с прясна и полезна храна, с по-малко пакетирани продукти и сладки изделия и повече сготвени ястия и сурови подове и зеленчуци. Това е сериозно предизвикателство пред всеки родител, но усилията си заслужават. 

Най-големият враг за имунитета на децата са храните с добавки и изкуствени консерванти, оцветители, трансмазнини и рафинирана захар. Според лекарите един от първите симптоми за нарушения в имунната система и неправилната ѝ работа е появата на хранителни алергии, от които страда храносмилането, това повишава възпаленията в тялото и прави детския организъм податлив на инфекции и вируси. Децата с алергии страдат по-често от вирусни и грипни заболявания, отколкото деца без алергии.

Това са основните методи, които допринасят за подобряване имунитета на вашите деца и сега е моментът да се погрижите за това.