Децата нерядко сънуват кошмари. Все пак ще е добре да се провери дали тези лоши сънища не са трайна тенденция, която продължава с години.

Учени от университета в Уорик, Великобритания, установиха, че повтарящите се кошмари на възраст между 2 и 12 години са свързани с риск от психични смущения на 18-годишна възраст, съобщи сп. "Sciences et Avenir", цитирано от БТА.

Учените са извършили изследване, обхванало 4060 души във Великобритания.
Родители били интервюирани за качеството на съня (честота на кошмарите, сънните разстройства, известни също като парасомнии) на децата им на възраст между 2 и 9 години.

Интервюирани са и 12-годишни деца за честотата на кошмарите им и сънните им разстройства, както и 18-годишни деца за евентуални психични смущения (халюцинации, изпадане в делириум, параноични мисли).

Страхове при детето по време на сън - да ни тревожат ли >>

Резултатите показали, че децата, които имали чести кошмари на 12-годишна възраст, са с 3,5 пъти по-голям риск от психични смущения, докато за онези, които често имали сънни разстройства на същата възраст, този риск е два пъти по-голям.

"Получените резултати може да се обяснят с безпокойство, симптоми на депресия и стресиращи събития", коментира ръководителят на изследването Андрю Томпсън.

По думите му е възможно у някои индивиди кошмарите и сънните разстройства да нямат последствия в по-късна възраст.

Все пак за хората, в чиито семейства са били регистрирани психични увреждания, кошмарите и сънните разстройства може да са от по-голямо значение, отколкото се предполагаше досега, и да показват риск от психично смущение.

Резултатите от изследването са публикувани в "British Journal of Psychiatry".