"Получихме оплаквания срещу Дисниленд Париж, които внимателно анализираме и задаваме въпроси, за да разберем по-добре аргументите на Дисниленд", каза говорителката на ЕК Лусиа Коде, цитирана от ДПА.

Според жалбите французите плащат по-малко от германците, британците или италианците за достъп до увеселителния парк. Това казват източници от ЕС, пожелали анонимност.

"Това не е единствената компания - за съжаление сме получили няколко жалби", посочи Коде.

Определянето на различни цени за различните пазари не е незаконно според разпоредбите на ЕС, но практиката трябва да бъде прозрачна и се забранява на компаниите да пречат на достъпа до пазари и уебсайтове в други страни, които предлагат по-атрактивни цени на потребителите.

"Европейската комисия и европейските потребителски центрове често получават жалби от потребители, засягащи неоправдани различия в цените, основаващи се на националност или място на пребиваване"
, отбеляза Коде.

По думите й покупките през интернет са част от проблема. Компаниите могат да получат информацията за страната, от която е потребителят, като попитат направо или чрез IP адреса, кредитната карта, адреса на доставка или Е адреса на пребиваване.

"Тогава би имало дискриминация, ако потребителите например автоматично са пренасочвани към сайта на компанията, който е за съответната страна, предлагащ по-неатрактивни цени", посочи още Коде.