Той се вписва в политиката на премиера Шиндзо Абе за подпомагане активността на жените, въпреки че не засяга удобството само на нежния пол, предаде Франс прес.

Според правителствен доклад от 145 страници санитарните удобства трябва сериозно да допринесат за подобряването на състоянието на женската част от населението на Япония.

Конкурсът се организира и с оглед на летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г., за да усетят гостите дори на подобно място прочутото японско гостоприемство.

Япония е известна с идеите си за високотехнологични тоалетни, които често объркват незапознатите при първо посещение.

Седем експерти, сред които архитекти и представител на японската Асоциация на тоалетните, ще оценяват проектите в конкурса според пет критерия: чистота, сигурност, удобство, нововъведения и трайност.
Ще бъдат приветствани и идеи за лесни за използване от чужденци и инвалиди тоалетни, евтини съоръжения за пазарите в развиващите се страни и екологични помещения, подходящи в случай на природни бедствия.

Проектите ще се приемат до края на месеца. Победителите ще бъдат оповестени през септември от Харуко Аримура - министър, отговарящ за подпомагане активността на жените.