Между 70% и 90% от населението на Западния свят страда от Синдрома на пропускливите черва. Много хора дори не подозират, че имат този проблем и той е главният виновник за дълъг списък от заболявания, които са толкова разпространени в нашето съвремие, че сме забравили, че те не са нормална част от живота ни. Това твърдение е на графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и Шуслеров терапевт с над 30-годишен опит в работа с пациенти с тежки диагнози. Практиката й показва, че зад заболявания на щитовидната жлеза, гинекологични проблеми, акне, артрит, проблеми със стомаха, спазми, пременструален синдром, мигрени, алегии, дори аутизъм стоят настъпилите промени в лигавицата на червата. 
 
Как нарушаваме функциите на чревната лигавица?

Чревната лигавица ни осигурява адекватното усвояване на полезните вещества от храната и същевременно се грижи всичко ненужно и вредно да бъде изхвърлено от тялото, и да не попада в нашето кръвообращение. Когато тя е възпалена и има микропукнатини, вредните отпадъчни продукти не се отделят. Така в кръвния поток навлизат токсини и лоши бактерии. Имунната система веднага реагира и започва да произвежда антитела срещу тях, за да бъдат унищожни тези опасни молекули. В резултат се претоварва черният дроб, тялото става свръхвраждебно срещу различни субстанции, развиват се алергии, автоимунни процеси и много други заболявания. Графиня Волфскийл припомня, че 80% от клетките на имунната система са разположени именно в чревната лигавица. Всеки проблем в тази област, дори нелекуван лек дискомфорт, има сериозни последици за здравето. А Синдромът на пропускливите черва е отново следствие от начина ни на живот и високите нива на стреса в ежедневието. Не трябва да се забравя, че прекомерният прием на лекарства като антибиотици, обезболяващи, антихистамини също директно разрушват чревната лигавица и защитните й механизми. Това не е заболяване, което носим в гените си, а сами си причиняваме. Синдромът води до разпространението на „модерните болести“, които не са били характерни за нашите предци, като например автоимунните процеси, допълва немският натуропат.
 
Кои са признаците за синдрома?

В началото хората започват да забелязват, че от даден момент не могат да понасят определени храни, без да имат генетична предиспозиция, обяснява графинята. Най-често се касае за лактоза, фруктоза, хистамин, глутен в различни зърнени храни. Като приемат тези храни, получават разнообразни симптоми от подуване на стомаха, спазми и болки до сърцебиене, мигрена, обриви, дори паникатака. На практика пропускливата чревна лигавица създава тези оплаквания, защото в кръвообращението попадат фактори от храната, чието място не е там. За да се защити, имунната система свръхреагира, буквално кипва. Често започва да атакува основния орган на енергийния и метаболитния обмен – щитовидната жлеза. Така, освен към чуждите вещества в кръвта, автоагресията е насочена дори към тъканите на жлезата, която постепенно се възпалява, уврежда и тялото се опитва да я саморазруши, като изпраща антитела срещу нея. Проблемът се задълбочава и в областта на дебелото черво, защото там се задържат много токсини, което натоварва всички детоксикационни механизми на организма. 

Лекуват ли се автоимунните процеси?

Дори изявен автоимунен процес може успешно да бъде спрян, ако се лекува Синдромът на пропускливите черва, категорично заявява графиня Волфскийл. Като подчертава, че периодът на лечение отнема около 20% от времето, в което заболяването се е развило. Как да бъде успешна терапията? С помощ и отговорно отношение от самия пациент, който трябва да извърви дълъг път и да осъзнае, че решението е в неговите ръце. Трябва сериозно да преразгледа начина си на живот, лечението, което избира и храните, които заемат основната част от менюто му. Когато се направят необходимите изследвания на кръвта, урината и фекалните маси, често се открива непоносимост към хистамин. А ръка за ръка с тази непоносимост върви и непоносимостта към фруктоза (плодовата захар). Маркерът, който се следи при изследванията на чревната пропускливост е зонулин. Това е белтък на лигавицата, който осигурява функцията на плътните връзки в нея, а те запълват пространството между клетките и изграждат чревната бариера.
Какви са задължителните мерки за справяне със Синдрома?

Пациентът трябва да премине на друг начин на хранене. И месеци да не приема, съдържащи хистамин храни: червено вино, кисело зеле, туршии, кисели краставички, сирена, зрели сирена, жълтите френски, немски, стари сирена и кашкавали.

Режимът на хранене. Задължително да хапва три пъти на ден – закуска, обяд, вечеря, да се храни според биоритмите и да има пет часа между храненията, в които да оставя стомашно-чревният тракт да си свърши спокойно работата.

Изборът на храните. Най-добрата за пациента е традиционната кухня, която е характерна за корените му и за народа му. Тъй като неговата микрофлора се е генерирала във вековете и се е предала по наследство,  тя се чувства най-добре от тази храна.

Приемът на течности. Той трябва винаги да се изчислява на базата на телесното тегло. На килограм тегло по 35 мл чиста, изворна вода. 

Движението, спортът, но не прекаления спорт. 2-3 пъти седмично трябва да осигурим на тялото възможност да се поизпоти.

Задължително се включва терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз и немската горчивка Гастритол. Солите, които регенерират лигавицата на червата са: сол №2 калциев фосфат за възстановяване на клетъчните мембрани на чревните клетки, сол №4 калиев хлорид като основна сол на лигавиците, №9 натриев фосфат, за да се регулира алкално-киселинното равновесие, №10 натриев сулфат, която помага на перисталтиката и детокса. Поне по 5 таблетки от всяка сол на ден са необходими с месеци. Ако има зловонни газове, се добавя и сол №5 калиев фосфат, която е с антисептично действие. При спазми, болки, колики на стомашно-чревния тракт сол №7 магнезиев фосфат носи облекчение. В случай на изразено възпаление на чревната лигавица се прилага противовъзпалителната програма от соли №3, №4, №6, дълго време по 5-7 таблетки от всяка на ден. Гастритол и горчивите му билки осигуряват отделянето на стомашни сокове и помагат на храносмилането, като по този начин предпазват от подуване и спазми. Именно горчивите вещества активират нервните окончания и подобряват кръвоснабдяването и функциите не само на стомашно-чревния тракт, но и на много други органи. Добре е количеството капки Гастритол да се увеличава постепенно. Първите седмици по 10-15, 3 пъти на ден преди хранене и да достигнат постепенно до 30 капки, 3 пъти на ден.
 
•Важно е също пациентът да си ляга рано, не по-късно от 23 часа и да не изтощава и без това затруднения си организъм.
 
Графиня Волфскийл припомня, че трябва да има действия за предпазване от Синдрома на пропускливите черва още по време на бременността, така че детето да не се превърне в пораснал възрастен с този проблем. Разумното хранене на майката, избягването на алергизиращи храни и прием на Шуслеровите соли е задължителен, подчертава натуропатът. И допълва, че естественото раждане, преминаването по родовите пътища дава на детето досег с микрофлората на майката и така то я наследява. Процес, който е невъзможен при раждане с цезарово сечение.