Година след като нейният бивш готвач Дарън Макгрейди изрази негодуванието си от състоянието на гроба й в семейното имение Олторп, положението е още по-окаяно.

Вижте снимки на Даяна >>

Макгрейди се опита да привлече вниманието на брат й Чарлз (Ърл) Спенсър, изразявайки възмущението си в социалните мрежи от "обраслата каша", в която се е превърнал вечният дом на лейди Даяна, пише БТА.

Година по-късно нищо не се е променило. Буйна растителност засенчва мемориалната статуя, а надгробната й плоча е покрита с мъх. Имението Олторп, където е погребана принцеса Даяна, е собственост на семейството й от 500 години. Стопанисва се от брат й Чарлз, девети граф Спенсър. Десетки хиляди посетители годишно плащат до 18,50 лири, за да отдадат почит към покойната лейди и да разгледат останалата част от имението.

Даяна Спенсър е родена на 1 юли 1961 г. Тя работи като детска учителка, когато се запознава с английския принц Чарлз. Двамата се женят на пищна церемония на 29 юли 1981 г. Съвместният им живот продължава 15 г. Даяна ражда две деца - Уилям и Хари. През 1996 г. бракът им с Чарлз официално приключва.

Катастрофата, отнела живота на любимата на света принцеса, стана на 30 август 1997 г. около 23,35 ч. в тунела Понт де л'Алма на р. Сена в Париж. В колата "Мерцедес" тя е с Доди ал Файед, син на известния египетски милиардер и собственик на веригата "Хародс" - Мохамед ал Файед. Веднага след катастрофата Даяна е откарана в болница, където лекарски екип се опитва два часа да я спаси, но към 3 часа през нощта Даяна умира.

Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, довели до катастрофата, включително и спекулации за заговор. През 2005 г. бе забранена ексхумация на тялото й, което засили слуховете за евентуална бременност на принцесата.

На 14 декември 2006 г. след тригодишно разследване Скотланд Ярд излезе с доклад, че катастрофата не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент. На 7 април 2008 г съдебният състав по делото реши, че причина за смъртта на Даяна е "престъпно нехайство" на шофьора на "Мерцедеса", породено от комбинацията от употреба на алкохол "с неимоверния натиск от страна на жълтата преса".

Даяна остава любимата кралска особа на британците >>