Изложбата в Палацо реале, организирана по идея на фондацията "Никола Трусарди", включва над 400 творби от близо 140 световноизвестни художници от 20-и век, три четвърти от които са жени (сайт на изложбата).

Представени са авангардни футуристични творби, както и такива, които са повлияни от дадаизма и сюрреализма. Специално място е отделено на творби, създадени от художнички между 70-те и 90-те години на миналия век.

Изложбата е подредена върху 2000 кв.м площ и е своеобразна иконография на майката, но също на жената. Изложени са картини, снимки, инсталации, плакати, колажи, видео материали.

Творбите дават възможност да се проследи борбата за изобразяване на сексуалността, както и за политическа и икономическа еманципация.

Показани са творби от Фрида Кало, Синди Шърман, Йоко Оно, Луиз Буржоа, Дора Маар, Лий Милър, Анет Месаже, Ники дьо Сен-Фал, както и от Макс Ернст, Марсел Дюшан, Салвадор Дали, Ман Рей, Франсис Пикабия, Едвард Мунк, Джеф Кунс, Маурицио Кателан.

Изложбата предлага нещо като енциклопедичен преглед - представени са тотеми, праисторически божества, Венера, т.е. всички онези изображения, които в различни цивилизации - от най-примитивната до най-еволюиралата, са направили свещен образа на майката.

Изложбата се провежда успоредно със Световното изложение в града, което бе открито на 1 май и е посветено на храненето.