"Училища и родители трябва да окуражават учениците да прекарват повече време навън, след като са взети нужните мерки за защита срещу ултравиолетовите лъчи", заяви д-р Мингуан Хъ от университета Сун Ятсен в Гуанчжоу.

По думите му, ако не са включили повече часове навън в програмата си, училищата трябва поне да извеждат навън учениците през междучасията. Родителите трябва да окуражават децата си да излизат навън през уикендите, по-специално децата с висок риск от развитие на късогледство, например онези, чиито родители са засегнати от миопия.

Изследването обхванало 1900 6-годишни ученици в 12 училища в Гуанчжоу между 2010 г. и 2013 г., пише БТА. В 6 от училищата била добавена 40-минутна игра навън през учебния ден, а родителите били подтикнати да ангажират децата си с дейност навън през уикендите. В другите 6 училища не била добавена 40-минутна активност навън през учебния ден и децата не били ангажирани с дейност навън през уикендите.

30,4 на сто от 952-те деца в 6-те училища, в чиято програма била добавена активност навън, развили миопия в рамките на 3-годишното изследване, докато това се отнася за 39,5 на сто от децата в другите 6 училища.

9,1-процентната разлика между двете групи свидетелства за намаляване на случаите на миопия, което обаче е по-малко от очакваното. Авторите на изследването отбелязват, че малките деца развиват миопия по-бързо в сравнение с батковците и каките си, но допълнителната активност навън може да им бъде от полза в дългосрочен план.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.