Оттеглянето на Колумбия като домакин на конкурса е поредната от серия реакции срещу изказванията на милиардера Тръмп по адрес на мексиканските имигранти.

В речта при обявяването на кандидатурата си за президент на 16 юни, 69-годишният милиардер и предприемач заяви, че "когато Мексико изпраща в САЩ своите хора, не изпраща най-добрите си елементи, а проблемните". По думите на Тръмп мексиканските имигранти са "изнасилвачи", които "носят със себе си наркотици и престъпления". Той призова за построяване на стена по южната граница на САЩ. По-късно Доналд Тръмп заяви, че коментарите му  били насочени към американските политици, а не към правителството или народа на Мексико.

В понеделник американската компания Ен Би Си съобщи, че прекратява деловите си отношения с магната Тръмп и няма да излъчва конкурсите "Мис Вселена" и "Мис САЩ". Ден по-късно кметството на Богота, столицата на Колумбия, която се кандидатира за домакин на конкурса "Мис Вселена 2015" през март, оповести, че оттегля кандидатурата си заради "непочтителните изявления" на Тръмп.

Вижте красавиците от конкурсите >>

Междувременно много колумбийци призоваха настоящата "Мис Вселена" - сънародничката им Паулина Вега, да се откаже от короната си. Гневната си реакция не спести и бившата "Мис Вселена", представителката на Мексико Лупита Джоунс, удостоена с титлата през 1991 г.

"Като мексиканка се чувствам твърде засегната и гневна. Доналд Тръмп вреди на организацията ни. Поведението му е срамно. Заради него можем да изгубим всичко, което сме градили и защитавали години наред - мирна и хармонична атмосфера между нациите ни. И за да приключа - ние няма да участваме в конкурса Мис Вселена", написа в Туитър Джоунс.

Тя е директор на националния конкурс за красота на Мексико и го организира с "Групо Телевиса" - най-големия испаноезичен медиен холдинг в света. От холдинга оповестиха, че за тях е "неприемливо" да продължат бизнес отношенията си с Тръмп - човек, "оскърбил цялото мексиканско население".

Оттеглянето на Колумбия като домакин и отказът за участие на Мексико са сериозен удар по конкурса на континент, на който съревнованието се радва на голяма популярност и често е повод за национална гордост. Американската телевизионна мрежа "Унивисион", която предава на испански език, миналата седмица също обяви, че отменя излъчването на конкурса "Мис САЩ".

Тръмп контраатакува, като заведе дело за 500 милиона долара срещу "Унивисион". Предприемачът обвинява телевизията в "завоалиран опит да потъпче правото му на свободно слово" с цел да подпомогне кандидатка за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън.

Поредната компания, която отказа да работи в сътрудничество с Доналд Тръмп, е "Ора Ти Ви", основана от мексиканския милиардер Карлос Слим и известния телевизионен водещ от САЩ Лари Кинг.

Междувременно Контактмюзик съобщи, че известният пуерторикански певец Рики Мартин e оскърбен от изказванията на Доналд Тръмп и в знак на солидарност с латиноамериканската общност ще организира годишния си благотворителен турнир по голф през август на друго място, а не както беше планирано в един от курортите на милиардера.