За разлика от кръщенето на брат й Джордж през 2013 г., това на Шарлот Елизабет Даяна не бе в Лондон, а в провинциалната резиденция на родителите й Анмър хол в кралското имение Сандрингам, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Тук кралското семейство се събира за коледната служба.

Вижте снимки >>

Снимки от изписването на принцесата >>
Снимки на Шарлот и брат й Джордж >>

В църквата през 1961 г. е била кръстена покойната майка на принц Уилям - принцеса Даяна.

Кръщенето на принцеса Шарлот бе извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е бил кръстен Исус Христос. Същата вода бе използвана преди 2 г. и при кръщаването на Джордж, предаде Би Би Си. От двореца Кенсингтън не съобщават как е пристигнала водата във Великобритания, но според йордански официален представител тя е била изпратена от йорданското кралско семейство.

На кръщенето присъстваха по-малко от 30 души. Освен херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин, принцеса Шарлот и принц Джордж, тук бяха кралица Елизабет Втора, херцогът на Единбург Филип, принцът на Уелс Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила, както и родителите на херцогинята на Кеймбридж Керъл и Майкъл Мидълтън, брат й Джеймс и сестра й Пипа Мидълтън. Принц Хари не бе на паметното събитие, тъй като е в Африка.

Кръстниците са петима, сред които Лаура Фелоус, братовчедката на принц Уилям, и Адам Мидълтън, братовчед на Катрин. Останалите трима души са приятели на херцозите на Кеймбридж. Единият от тях е Томас ван Страубензее. Кръстниците на принц Джордж бяха седем души.

Снимки от кръщенето на Джордж >>

За кръщенето Шарлот бе облечена по същия начин, както бе навремето брат й Джордж. През 2013 г. той носеше копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. В периода 1841-2004 г. тя е носена от 62 кралски бебета, включително и принц Уилям. Копието от 2004 г. е дело на шивачката на кралицата Анджела Кели, защото оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Катрин пристигна в църквата "Света Мария Магдалена" в Сандрингам, Източна Англия, облечена цялата в бяло в тоалет на Александър Маккуин и с шапка на Джейн Тейлър, съобщи в."Телеграф". Майката доведе 9-седмичното си бебе с количка, която навремето е била използвана от кралица Елизабет Втора при отглеждането на двама от синовете й - принц Андрю и принц Едуард. "Явно кралското семейство нищо не изхвърля", коментира изданието.

Принц Уилям беше в тъмносин костюм с червена вратовръзка. Той бе хванал за ръка принц Джордж, облечен с червени къси панталонки, бяла блуза, бели чорапки и черни обувки. По подобен начин е бил облечен навремето и Уилям при кръщенето на брат му - принц Хари.

След кръщенето започна чаено парти в двореца Сандрингам. Там ще са и официалните снимки. Те ще са дело на Марио Тестино, любимият фотограф на принцеса Даяна.

Принцеса Шарлот, родена на 2 май в болницата "Сейнт Мери" в Лондон, е четвърта поред в наследяването на престола след дядо си Чарлз, баща си Уилям и брат си Джордж. 9-седмичното бебе се появява днес за втори път пред обществеността. Първият бе при изписването от болницата.

А семейството на херцозите на Кеймбридж днес за пръв път можеше да бъде видяно на публично място в пълен състав. За да зърнат поне отдалеч малката принцеса при влизането в църквата и на излизане, в Сандрингам бяха пристигнали стотици хора, сред които дори гости от Австралия и САЩ.

Фотографите имаха също своя звезден миг. Те успяха да уловят херцогинята на Корнуол Камила (вж. галерията) с развята от вятъра долна част на синия й тоалет в кадър, напомнящ за прочутата снимка на Мерилин Монро.