Проф. Андрей Бабенко твърди, че червеите могат да бъдат използвани за производството на екологични торове, на висококачествени протеини за различни храни, а също на биологично активни компоненти за фармацевтични и козметични препарати заради високото съдържание на протеини в техния организъм, се казва в съобщение на учебното заведение, цитирано от Газета и БТА.

"В селското стопанство има високопродуктивни породи свине, крави, кокошки, защо да не бъде създадена високопродуктивна порода червеи? Това също е животновъдство. Червите са с високо съдържание на протеини. Експерименти показват, че те не отстъпват на тези в телешкото и в другите ценни породи домашни животни. Освен това, казано на шега, червеите са месо без кости", коментира проф. Бабенко.

По думите му на Земята не съществува друг организъм, в който чистата мускулна маса да е над 70 процента.

На този етап от червеи се произвежда протеиново брашно и то под формата на експеримент.