Колекцията на "Гучи" беше най-екстремна с дантелени шорти, броделии, сатенени блузи с панделки и костюми с щампи на цветя - всичко това за мъже, предаде Асошиейтед прес.

Вижте част колекциите >>

Такова облекло не може да се нарече унисекс, поне не и в досегашния смисъл на думата, означаваща полово неутрален. Тези дрехи определено са женствени, подчертано още повече от версиите, представени от жени на подиума.

Дори и в колекциите, които се поддадоха по-малко на тази тенденция, имаше полъх на женственост от по-меките тъкани, цветове и кройка. В същото време беше подчертан утилитаризмът с анораци, облекло за сафари, панталони и шорти с големи джобове, както и джапанки.

През последния ден на седмицата на модата в Милано колекциите си представиха канадските близнаци Дийн и Дан Кейтън от DSquared2, които много държат да изненадват клиентите си, предаде "Франс прес". Те се вдъхновиха от сърфистите и алпинистите и показаха големи анораци върху широки шорти и неопренови костюми, както и пончо в перуански стил.

От вратовете на манекените енергично се поклащаха огърлици от мъниста, а на краката си те носеха планинарски обувки или кецове. Татуировките изобилстваха, но ефектът се създаваше предимно с принтове върху трико.

При Армани нямаше нищо подобно - нито татуировки, нито кецове, нито етническо вдъхновение. Мъжът от неговата колекция излъчва спокойствие и елегантност. Силуетът е "софт и квази флуиден" при всякакви обстоятелства. Костюмите са идеално скроени, леки, в пастелни цветове. Преобладава сивото, но има и бледорозово, лавандула и тъмносиньо. Панталоните са широки в таза и надолу се стесняват. Бермудите са широки, пуловерите тесни. Има и обувки от крокодилска кожа. Робърт де Ниро и съпругата му Грейс Хайланд гледаха ревюто от първия ред.

Решенията на модна къща "Етро" за следващия сезон са изчистени и съвременни. За мъжката линия дизайнерът Кейн Етро е заложил на "дамски" тъкани, продължавайки наложената в Милано традиция за изследване на границите между половете. Дизайнерът е почерпил вдъхновение от яйцето - "първичен символ на живота, събиращ мъжкото и женското начало", представяйки достатъчно "окръглени", но не прекалено екстравагантни модели в свежи тонове като розово, електриково синьо, златисто жълто, кремаво.

Колекцията изобилства от тесни панталони, не липсва и скромно количество бермуди. Няколко ризи от коприна, разтворени почти до пъпа, разкриват "малко плът".

Дефилетата мъжка мода продължават от днес в Париж.