Преумора на очите

Преуморените очи са често срещан проблем. Най-широко разпространените причини, които довеждат до преумора на очите са прекарването на дълги часове на изкуствена или лоша светлина, продължителното четене или работа на компютър, ежедневният стрес, неправилно предписаните очила, замърсяването. Често пъти, поради тези фактори, преумората на очите е последвана от чувство на напрегнатост и стегнатост около очите, трудност при фокусирането и концентрацията и главоболие.

За да предпазите очите си от преумора бъдете сигурни, че работите и четете на добра светлина, съветват от joyoptics.com. Ако сте пред монитора или това, което вършите напряга очите ви правете кратки почивки на всеки час и се концентрирайте върху далечни предмети за няколко секунди, за да възвърнете дълбочината на зрението си.

При монитори, разположени над нивото на погледа, взирането е по-голямо и очите са по-широко отворени. Това уморява клепачите и увеличава откритата площ с около 30%, което води до по-бързо изсъхване на слъзния филм.
Мигането при работа с компютър и продължително четене намалява с около 70% от нормалната честота. Това увеличава изпарението на сълзите. Необходимо е да се прави зрителна почивка - отклоняване на погледа в далечината (през прозореца) на половинчасови интервали за 1-2 минути.

Грижа за очите


Ако напрягате прекомерно вашите очи, това може да доведе до сериозни проблеми, преумора, главоболие и др.
Следвайки няколко полезни съвета вие ще можете да поддържате очите си в тяхната най-добра форма. А тези съвети са:

▪ Създайте си навика да започвате деня с измиването на вашите очи със студена вода, за да могат те да са напълно почистени и стимулирани.
▪ Не четете на слаба светлина.
▪ Не четете повече от два часа. Давайте почивка на очите си като слагате дланите на ръцете си върху тях и ги закривате от светлината.
▪ Не търкайте или разтягайте кожата под очите - тя е много деликатна и лесно ранима.
▪ Използвайте възможно най-малко количество кремове за очи и внимавайте да не проникне крем в очите ви. В случай, че проникне, измийте веднага с вода.
▪ Храната ви трябва да съдържа достатъчно количество витамин A (намира се в житните растения, целината, мазната риба, жълтъкът и черният дроб). Ако очите ви сърбят, сълзят или са силно зачервени най-вероятно имате недостиг на витамин B2, който се съдържа в черния дроб, цели зърна жито, мая.
▪ Винаги почиствайте добре грима си преди лягане, защото може да причини инфекция в корените на миглите.
▪ Пийте 6-8 чаши вода на ден
▪ Спете най-малко 7.5 часа на денонощие

Посещавайте редовно очен лекар - не само при възникнал проблем, а и за профилактичен преглед.

Яжте в изобилие:
▪ моркови, картофи и тъмнозелени зеленчуци - за бета каротин
▪ плодове и зеленчуци за витамин C
▪ морска храна и пшеничен зародиш за цинк
▪ крехко месо (без тлъстини), пилешко, риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B
▪ авокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E