Според водещ британски психолог хаосът на бюрото е отражение на разпилян ум и самото му подреждане ще помогне на човека да се справя по-добре в работата.

За да се освободи съзнанието, непотребните предмети и бумаги трябва да се изхвърлят, и да се даде място на "вътрешния свят", твърди Джейн Морис. Тя настоява, че подреденото бюро е гаранция за успех, макар и да е известно, че някои велики личности са живели и работили в голям хаос. Чърчил е бил разхвърлян още от дете, а лабораторията, където Александър Флеминг е откри пеницилина, е била пословично мръсна, припомнят от БТА.

Всичко, което вече не се използва, трябва да се изхвърля. Прибирането на вещи в мазето или гаража не помага, защото те остават свързани с човека с "тънки енергийни връзки". Старите вещи вече не служат за нищо, но изпиват енергията.

Известно е, че хората, които болезнено трупат стари вещи, имат ненормална активност в части на мозъка, свързани с взимането на решения, и по-специално с това какво да правят с принадлежностите си. Това показва, че трупането на вещи е само по себе си психично разстройство, а не е само симптом на обсесивно компулсивното разстройство.