Решението е взел Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 88-ите награди "Оскар" на Американската филмова академия.

Вижте снимки от филма >>
Отзивите в Германия >>
Победители и снимки от Оскари 2015 >>

Филмът "Съдилището" е много актуален във връзка със събитията от последните седмици, които разтърсиха Европа. Разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район близо до границата на България с Турция и Гърция. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него - съпругата си, работата си и доверието на сина си. Смачкан от съдбата, той става каналджия и прекарва емигранти през границата, за да плати дълговете си. Режисьорът разказва за един малък български свят, в който животът, болката и надеждата са в режим на изчакване. А ние можем да се разпознаем в неестественото мълчание на персонажите, което става красиво, само заради тихото присъствие на любовта и справедливостта в душите им.

За втори път филм на Стефан Командарев ще представя България в съревнованието за чуждоезичен "Оскар" след "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който през 2009 г. достигна до краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филма.

"Съдилището" е копродукция на България, Германия, Хърватия, Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Музиката е на Стефан Вълдобрев. В ролите са Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев.

Лентата спечели голямата награда "Златна роза" за Най-добър игрален филм през 2014 г., а Асен Блатечки бе отличен за Най-добра мъжка роля.