Преди 6 гoдини Гюзелев беше диагностициран с тумор в мозъка.
Той продължаваше да работи върху новите си песни и мечтаеше до края на 2013 г. да издаде два нови албума.

През ноември миналата година лекарите съобщиха на близките му, че му остават 4 месеца живот.

На 24 март Гюзелев бе гост в "Град на ангели" по ТВ7.
"Господ е този, който води всички, подава ръка, учи те да вървиш по истинските принципи на нормата", сподели тогава музикантът.
Той обясни, че въпреки че лекува тежка болест, не мисли за нея, а за музиката, която е написал, как я е разпространил и какви думи е казал.

Петър Гюзелев е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Преди Щурците е основател на групите Сините звезди и Слънчевите братя.

Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица песни на Щурците, сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век", " Кой съм", "Кралят рок" и много др.

През 1993 г. започва самостоятелен албум и основава първата българска рок супер група Стари муцуни" в която са Петър Гюзелев - китара, Георги Минчев - вокали, Георги Марков - барабани, Иван Лечев - китара, Ивайло Крайчовски - бас. През 1994 г. излиза албумът на групата "Бира, секс и Рок енд рол". Песни като " Бира, секс и рок енд рол", "Мързелив бирен ден", "Блудният син", "Купонът тече", "Музикантска съдба" и др., стават хитовете на Стари муцуни. Музиката е на Гюзелев, а текстовете на Георги Минчев.

Във връзка с внезапната кончина на Гюзелев "БГ радио" отменя ежегодното си парти на Номинираните за Годишни Музикални Награди на медиата, което трябваше да се проведе тази вечер. Екипът е съпричастен към загубата на приятелите и семейството на музиканта и в знак на почит и благодарност, в ефира си днес и през уикенда ще пуска песни и интервюта на големия български музикант и Щурците.

ИЗБРАНО