Човешкият организъм усвоява по различен начин захарозата и фруктозата, които често са използвани заедно при производството на газирани напитки и плодови сокове.

Ръководителят на изследването, експертът по хранене и епидемиология от Харвардския университет д-р Франк Хю се надява, че хората ще намалят консумацията на подсладени напитки, тъй като върху етикетите им вече ясно са обозначени съдържащите се в тях захари.

Учените проучили здравни данни за 84 628 жени в периода 1980 - 2010 г. и за 42 908 мъже между 1986 г. и 2010 г. Нито един участник не бил засегнат от диабет, сърдечносъдово заболяване или рак в началото на изследването. Било констатирано, че по време на 24-30-годишното следене на здравословното състояние на участниците консумацията на две подсладени напитки дневно увеличава с 35 на сто риска от сърдечен удар или сърдечно заболяване с фатален край, с 16 на сто риска от инсулт и с 26 на сто риска от развитие на диабет тип 2.