Най-предпочитани обаче си остават кучетата и котките.

Ветеринарният лекар д-р Жана Георгиева заяви за Дарик, че през последните години интересът към отглеждането на екзотични животни в домашни условия нараства.

„Често носят при нас порчета и таралежчета - в момента те са на мода. При влечугите винаги са идвали смокове, игуани, костенурки доста често"
, каза д-р Георгиева.

Горещините се оказват предизвикателство както за традиционните домашни любимци като котките и кучетата, така и за по-екзотичните видове и те също се нуждаят от лекарска помощ.

Как да предпазим домашните любимци в жегата >>


„Хубаво е при прегряване животното да се покрие с компрес с хладка, а не студена вода, или директно да се облее с хладка вода. Няма как стопаните да окажат друга помощ и е редно да потърсят специалист", допълни ветеринарът.

Д-р Георгиева и препоръча когато човек иска да си вземе домашен любемец, да проучи какви са изискванията му, дали може да си позволи почивка с животното или съответно дали има къде да го остави, докато го няма в почивните дни.

„Това е член от семейството, на който не можем да пренебрегнем нито профилактичните прегледи, нито разходките, нито вниманието", напомни тя.

Когато отиваме на почивка, за домашния любимец е най-добре да бъде оставен при хора, които познава, или да пътува със семейството. Вариантът хотел за животни е краен, защото в новата среда, без стопаните си любимците се стресират.