Проучването е проведено от Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД. Обхванати са 727 души в активна възраст между 23 и 50 години с индивидуално интервю по домовете.

Данните показват, че броят на хората, които имат репродуктивни проблеми в България, е над 145 000 двойки.

Обезпокоителна е и цифрата на двойките, които не знаят как да разрешат своите проблеми и към кого могат да се обърнат за помощ. Неосвеодемите са между 360 000 и 500 000 души, което говори за сериозен проблем, свързан с недостатъчно информираност на населението.

Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 % казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ.

За последните три години (2010 – 2012) у нас се провеждат средно по 3800 опита за ин витро годишно, финансирани от Фонда за асистирана репродукция.

„Далече сме от препоръките на Европейското общество за човешка репродукция и ембриология – според тях в европейските страни най-доброто покритие е по 1500 цикъла на милион население годишно или 11 046 цикъла за България. Но както виждате – хората, които, афишират проблема си, далеч не са всички.

Смятаме, че засега Фондът за асистирана репродукция има достатъчен капацитет – важното е неговият бюджет да се запази, и, разбира се, ако е възможно да се увеличи. Тогава бихме могли да направим широка информационна кампания“,
каза Радина Велчева – председател на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“.

Икономическата криза понижава раждаемостта в Европа >>