Той напомня циклоп - има глава с едно око, уста и две уши. Кръстен е Петбот, свързан е с интернет и е представен на сайта Indiegogo, съобщават от БТА. През май следващата година ще бъде пуснат на пазара и ще струва 149 долара.

Окото на върха на главата на Петбот е камера, която позволява на стопанина във всеки миг от деня да вижда върху екрана на смартфона си какво прави домашният му любимец. Роботът дава възможност да се поддържа контакт с кучето. Той може да го идентифицира с помощта на системата си за лицево разпознаване.

Когато почувства, че животното е натъжено и не е достатъчно активно, Петбот го кара да се движи, като го повиква, ползвайки запис с гласа на стопанина му. При всяко подобно взаимодействие камерата прави селфи, което се изпраща до смартфона на стопанина, а кучето получава лакомство, хвърлено от устата на робота. С помощта на тази система за възнаграждения стопаните имат дори възможност да продължат от разстояние дресирането на домашните си любимци.

Петбот освен това умее да утешава котки, уверяват създателите му. Проблемът е в това, че според резултатите от неотдавнашно изследване котките понасят много добре отсъствието на стопаните си.