Учени от университета "Пардю" в САЩ са разделили 16 доброволци на три групи, като ги накарали да ядат една и съща салата от смесени зеленчуци - едните с яйце размер XL (75 гр), другите с две такива яйца (150 гр), а третите без яйца.

Резултатите от изследването на кръвта на участниците след това показва, че усвояването на каротеноидите е значително по-голямо - от три до осем пъти, при салатата с повече яйца в сравнение с чистата салата, пише БТА. Каротеноидите са мастноразтворими. Те се съдържат в много плодове и зеленчуци и са много полезни - намаляват възпаленията, оксидативния стрес, опасността от болести.

"Салатите със зеленчуци в различен цвят осигуряват няколко уникални вида каротеноиди, като бета каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен. Липидите в яйцата подобряват усвояването на тези каротеноиди", каза Уейн Кембъл от екипа.

Жълтъкът от яйцата в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото е особено богат на мазнини. Другите мазнини от салатните сосове също подобряват усвояването на каротиноидите, но при тях трябва да се внимава с калориите, защото някои съдържат 140-160 калории на около две супени лъжици, докато 1 яйце е със 70 калории, като от него 6 гр са протеини. Една лъжица зехтин съдържа поне 100 калории.