Учените от Техническия университет в Мюнхен са се съсредоточили върху лецитина в шоколада, който се използва за стабилизиране на мазнините, така че те да не се отделят от какаото и млякото, пише БТА. 

Производителите на шоколад досега изпипваха рецептите си само на базата на опита и грешката. Според специалистите "молекулярната динамика" може да е ценен помощник в процеса на бавното топене и смесване на шоколада, в който се постига финият му вкус и аромат.

"Молекулярната динамика ни позволява само да моделираме в мащаб на наносекунди и нанометри. Този процес обаче продължава минути и часове. Когато зададем специфичния въпрос как молекулата на лецитина се свързва със захарната повърхност, тя може да помогне невероятно много", каза ръководителят на екипа Хайко Бризен.

Разбирането на този механизъм е ключово за производителите на шоколад.

Германските учени не са единствените, които се надяват да подобрят вкуса на шоколада. Белгийски екип установи тази година, че хибрид между бирените дрожди и микроорганизми от естествената среда в какаовите ферми може да постигне това по време на сушенето на зърната, когато се оформя вкусът им.