Половината от квартирантите в София и другите големи градове оставят на хазяите си неплатени наеми и битови сметки и напускат жилищата.

Според Тихомир Цаков от агенция за недвижими имоти най-често това става след като мине зимата, пише "Монитор".

Те изчакват да минат студените месеци и напускат жилището без да платят и това става дори в над половината от случаите”, смята той.

По думите му преди да се нанесат в жилището всички изглеждат мили и добри.

“Преди време щях да подписвам договор с една дама, която дойде на огледа с 2 коли и охрана. За късмет обаче от колеги разбрах, че тя обича да си тръгва от наетото жилище и да завлича собствениците с големи суми”, разказа брокерът.

Според него обаче засега обменът на информация за некоректни наематели не е масов. Той каза още, че големите тарикати върлуват в скъпите квартали на София и в центъра.

“В евтините комплекси, където наемите са по 150-200 лв., са хората, които наистина изнемогват и не могат да си плащат сметките”,
смята Ца­­ков.

“В западните страни е нормална практика наемодателят да иска от агенцията-посредник информация за квартиранта”, каза Добромир Ганев от друга агенцията за недвижми имоти.

“Къде е бил наемател преди това, какви са отзивите за него, бил ли е редовен платец”, добавя той.

За да няма проблеми със сметките е хубаво договорът за наем да бъде вписан при нотариус”, съветва и брокерът Даниела Грозева. Така при необходимост собственикът може да си търси правата по законен път.

Друг начин е в договора да се сложи и арбитражна клауза. С нея наемодателят намалява рисковете от невръщане владението на имота, защото има случаи, когато хазяинът не може да изкара квартиранта от имота си.

"Често се вписва и клауза сметките за консумативите задължително да се плащат заедно с наема”, добавя тя.

Според Грозева наемателите грешно смятат, че депозитът, който е за евентуално неплатени сметки, е последният наем. Поради незнание и хазяите нерядко са съгласяват на това. Но обикновено сметките идват след като квартирантът си е отишъл, а обикновено после той трудно може да бъде открит.

“За съжаление българите често вземат за квартиранти хора, за които не знаят въобще нищо. Хубаво е с колегите брокери редовно да си обменяме информация за наемателите”, добави Грозева.