Това бе обявено на пресконференция в София на представители на Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания, предаде БГНЕС.

От години Асоциацията прави срещи с деца, родители, медицински специалисти и представители на образователната система за тези проблеми. Оказва се, че тоалетните в малките училища са неремонтирани, а в големите са мръсни и неподдържани.

"40 000 деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система, а 9,9% или 118 800 деца имат уголемен пикочен мехур заради стискане"
, е заключението на екип на доц. Анелия Буева, която е консултант по детски болести.

Стискането води до цистити и пиелонефрити. От Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания са потърсили за съдействие Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването, които да приложат наредба за чистотата на тоалетните в училищата, за да се промени негативната статистика. Оказва се, че до момента такава наредба за училищата няма. Съществува единствено за детските градини.

От Асоциацията са създали проект “Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве”, чиято стойност е 4000 евро. По този проект се изготвят 100 анкети, които ще се проведат засега в три софийски училища - 138-мо, 23-то и 51-во, където ще се провери чистотата на санитарните възли.

По проекта са предвидени и дискусии с представители на институциите, педагози и медицински лица, както и с родители. Предстоят и срещи с представители на институциите, за да бъдат предоставени направените резултати.