Причината са непроходимите за родител с бебешка количка софийски улици и опасните рампи в подлезите.

Вижте снимки от кампанията >>

"Разбитите плочки, счупени павета, бордюри, тротоари и други видове настилки, опасните рампи в почти всички подлези на града, които са пригодени за едва около 20% от бебешките колички, възпрепятстват не само разходките, но и всекидневните нужди за придвижване с дете. Това, на практика, лишава майките и бащите от елементарни права и възможности", пишат инициаторите, които са създали и Фейсбук страница.

Един баща разказва за перипетиите си >>

Основната цел на инициативата “Път за бебешки колички” е изграждането на достъпна градска среда, пише OffNews.

В страницата се публикуват фото и видео материали, както и разкази на очевидци за изключително тежкото положение, в което са поставени родителите с малки деца.

Въпреки ремонтите пешеходната инфраструктура в столица в Европейския съюз продължава да прави отглеждането на дете трудно, вместо да го улеснява, констатират родителите. В същото време, неглижирането на тези проблеми носи всекидневна вреда на децата и родителите.

Инициаторите на кампанията се стремят към постигането на твърд и ясен ангажимент от страна на администрацията на града за решаването на проблема, който да е обвързан с конкретни срокове, улици и квартали.

Освен улиците и подлезите, градският транспорт също е много трудно достъпен за възрастен с бебешка количка. Едва няколко превозни средства имат нисък под - повечето са високи, а бордюрите на спирките – ниски.

Наложително е да има подменени мотриси, тролейбуси и автобуси, позволяващи лесната им употребата, смятат от сдружението.