Французойката и американската са и кандидати за Нобелова награда за химия, предаде Франс прес.

С наградата Лореал-ЮНЕСКО за 2016 г. са отличени 5 видни изследователки, които работят в областта на науките за живота. Наградата ще бъде връчена на 24 март следващата година в Сорбоната в Париж. Всяка лауреатка ще получи 100 000 евро за приноса си за напредъка на науката, пише БТА.

За 18-ото издание на наградата фондацията на козметичния гигант "Лореал" и ЮНЕСКО за пръв път са отличили две изследователки, които са си сътрудничили в геномни изследвания. Наградата "За жените в науката" ежегодно се присъжда на 5 изследователки от 5 различни региона на планетата.

Лауреатките за Европа и Северна Америка - Еманюел Шарпантие от института "Макс Планк" в Берлин и Дженифър Дудна от Калифорнийския университет в Бъркли, получават отличието за откриването на революционен молекулярен механизъм, който позволява да "се пренапише" геномът. Това открива перспективи за създаване на нови генни терапии.

Лауреатката за Латинска Америка - аржентинката Андреа Гамарник, е отличена за значимите си открития за начина, по който предадени от комари вируси се размножават и причиняват болести, по-специално треска денге.

Лауреатката за Африка - Куарайша Абдул Карим от Южна Африка, получава отличието за забележителния си принос за превенция и лечение на заразяване с вируса ХИВ и свързаните с него инфекции.

Лауреатката за Азия - китайката Хуалан Чън, е отличена за изследванията си върху вируси на птичия грип. Тези изследвания доведоха до създаване и използване на ефикасни ваксини.