Това е импровизиран пикник в градска среда, провеждан задължително в шикозен стил, с разкошна храна и напитки и от облечени в бяло усмихнати хора, пише АФП. Организаторите на тазгодишното събитие избраха огромен кей край Хъдсън в квартал Трибека.

Вижте снимки >>

Мястото за лятното събитие, както всяка година, се пази в тайна до последния момент от организаторите. Участниците, всички регистрирали се предварително, бяха донесли, както се изисква, маси, столове, чинии и задължителните бели покривки, букети от рози и бели хортензии, и разбира се вечеря.

За този изключителен пикник 35 000 души не успяха да получат покана, защото списъкът на присъстващите е ограничен като бройка, съобщава БГНЕС.

С температура 33° С и влажност около 40%, горещината се усеща сериозно в Ню Йорк, но атмосферата във вторник вечерта беше приятна. Гостите се насладиха на донесеното от тях суши, салати, сьомга, меса, сирена, плодове. Шампанското или другото вино задължително трябва да се поръча на организаторите.

След вечерята стотици танцьори заеха пространството около масите. В полунощ мястото трябваше да възвърне обичайния си вид, като всеки от петте хиляди гости отнесе част от отпадъците.

"Вечеря в бяло" започва през 1988 г., когато няколко ентусиасти решили да похапнат на някое забранено място в Париж. Традицията вече има почитатели и в други страни. Тази година около 70 града от над 35 страни искат или вече са организирали своята "вечеря в бяло", от Париж до Йоханесбург и от Монреал до Токио.

Стотина града са в списъка с желаещите, според организаторите. В Париж събитието си остава най-забележително. Всяка година списъкът с гостите там надхвърля 15 000 души. Всеки поканен на вечерята трябва да доведе приятел и да пристигне с обществен транспорт.