Тържествената церемония по откриването снощи се състоя в главната зала на Двореца на киното, а сред официалните гости бяха италианският президент Серджо Матарела и министърът на културното наследство Дарио Франческини, съобщиха БТА и БГНЕС.

Вижте снимки >>

Водещата на церемонията - италианската актриса Елиза Седнауи, представи членовете на журито и програмата на 72-ият кинофестивал. Председател на журито е режисьорът Алфонсо Куарон, носител на "Оскар" за "Гравитация". Френската актриса и принцеса на Венеция Клотилд Куро също беше на церемонията.

Кинофестивалът бе открит със световната премиера на филма "Еверест" на режисьора Балтазар Кормакур. В лентата участват Джейк Гиленхал, Джейсън Кларк, Джош Бролин, Кийра Найтли и Робин Райт. "Еверест" е по сценарий на Марк Медоф и Саймън Буфой и разказва истинска история от 10-11 май 1996 г., когато две групи алпинисти, които опитват да изкачат върха, попадат в изключително тежка снежна буря. Филмът не е включен в конкурсната програма.

Най-старият кинофестивал има репутацията, че избира за откриването си филми с голям потенциал в предстоящия награден сезон, коментира Асошиейтед прес. През 2013 г. той изпрати в орбита космическата сага "Гравитация", която спечели седем "Оскар"-а. Миналата година фестът започна с комедията "Бърдмен", получила четири "Оскар"-а, включително за най-добър филм.

Кинофестивалът ще продължи до 12 септември. В официалната вечер по закриването ще бъдат обявени и победителите, на които ще бъдат връчени "Златни" и "Сребърни лъвове".