Фестът ще се проведе на 26, 27 и 28 май 2017 г. и ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в община Садово, както и с Първия национален фолклорен фестивал "Георги Пендов", посветен на известния кларинетист, родом от Садово. Това съобщи за БТА Нели Дакова, организатор на събитието. 

Фермери, занаятчии и производители от цялата страна ще представят своите натурални продукти, а лектори, специализирали в натуралното земеделие и пермакултурата, ще научат желаещите как да се грижат по природосъобразен и хармоничен начин за стопанството си.

"Садово е домакин на Фестивала, тъй като общината ни е важен селскостопански център, известен с богатите си реколти от плодове и зеленчуци.
Тук се произвеждат едни от най-качествените и вкусни фъстъци в страната.

В Садово се намира първото професионално земеделско училище в България, в което е учил Александър Стамболийски.
Открито е през 1883 г. и работи и до днес като селскостопанска гимназия", разказва кметът на Садово Димитър Здравков.

Тук е създадена и първата земеделска опитна станция в страната, която в годините се развива като Институт по растителни и генетични ресурси "Константин Малков". Днес той е един от водещите научни центрове в областта на селското стопанство. В института се намира и най-голямата генетична банка за растителни култури на Балканите", коментира Здравков.

Според Нели Дакова провеждането на Фестивала е естествен отглас на все по-силно нарастващия обществен интерес към здравословното хранене, ориентиране към природосъобразен живот, чисти и свежи плодове, зеленчуци и храни и грижата за нашите деца и семейства.

Това са и причините да представим не само разнообразни хранителни продукти, но да се насочим и към широка палитра от производители в различни области, чиято продукция може да е част от по-здравословното ни и хармонично ежедневие, коментира организаторът на фестивала Нели Дакова.