То обхванало 826 пациенти, подложени на лечение срещу колоректален рак, който не се е разпространил до други органи.

За пациентите, които консумирали най-малко 56 грама ядки седмично, рискът от преждевременна смърт намалял с 57 процента в сравнение с този за участниците в контролната група.

Учени под ръководството на д-р Темидайо Фаделу от онкологичния институт "Дейна Фарбър" в Бостън искали да проверят дали консумацията на ядки не е с благотворен ефект не само срещу сърдечносъдови болести и диабет, но и срещу колоректален рак. "Остава да се опознае защитният механизъм", отбеляза д-р Фаделу.
 
Засегнатите от неметастатичен колоректален рак в напреднал стадий са с до 70-процентен шанс да оцелеят три години след лечение, което се изразява в изрязване на тумора и химиотерапия.
 
Резултатите от изследването ще бъдат представени на годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология.
 
"Здравословното хранене често минава на заден план при противораково лечение, но консумацията на ядки може да направи разликата, що се отнася до оцеляването на пациентите в дългосрочен план", заяви кардиологът Даниъл Хейс.
 
"Получените резултати потвърждават виждането, че промяната на хранителния режим и физическата активност са от значение", допълни д-р Фаделу.