Оливър, който пропагандира домашната кухня и здравословното хранене, е инициатор на специална кампания по борба с наднорменото тегло при децата от началните училища, пишат в."Сън" и БТА. Това е поредна кампания за известния готвач.

Британски медици наскоро съобщиха, че почти една трета от момичетата във Великобритания са със "застрашаващо голямо тегло", а затлъстяването сред децата е достигнало равнище, което буди безпокойство.

Проблемите с теглото започват още на 9-годишна възраст, изтъкват специалистите. В доклада им е отбелязано, че Великобритания е на второ място по детска смъртност сред страните от Западна Европа.

Медиците настояват да бъдат забранени рекламите на хранителни продукти, които са с високо съдържание на мазнини, сол и захар до 21.00 часа, а също да бъде ограничена рекламата им в интернет.

През април Оливър спечели важна битка срещу веригата “Макдоналдс” в САЩ, като ги принуди да спрат да обработват с амониев разтвор изрезки от говеждо месо за хамбургерите си, пише "24 часа".

Майстор-кулинарят води дълга телевизионна битка и показа нагледно в своите предавания, че хамбургерите, направени с такова месо, са негодни за консумация.

Наскоро “Макдоналдс” в САЩ обявиха, че променят рецептата си за хамбургери с говеждо месо. Те обаче продължават да твърдят, че промяната няма нищо общо с кампанията на Джейми Оливър.

Британецът започва битката си през 2011 г. Тогава той е шокиран, когато разбира, че голямата верига използва амониевия хидроксид, за да обработва изрезки от тлъсто говеждо, като така премахва бактериите на салмонелата. След третирането се получава някакъв вид месна маса, която той нарича “розова слуз”.

В серия от предавания в своето тв шоу в САЩ “Революция в храненето” по Ей Би Си той демонстрира нагледно как се обработват тлъстините. В едно от предаванията Джейми вкарва в студиото, пълно с майки и деца, жива крава. После написва върху всяка част от тялото на говедото колко струва парчето месо. След това месари показват как се разфасоват големи късове, а накрая остават тлъстини от вътрешността, които не се предлагат в магазините и се считат за негодна храна за хората.

“Като цяло става въпрос за продукт, който е продаван в магазините като най-евтината възможна храна на кучетата. След обработката той вече се поднася на хора”, разказва Джейми пред зрителите си.

След това демонстрира как се получава “розовата слуз”. За целта взема няколко парчета от тлъстините и ги вкарва в пералня, като ги пуска на центрофуга с обяснението, че нещо подобно се случва и в месопреработвателните предприятия, като целта е да се отдели останалото месо от тлъстините.

После изважда в една кутия някаква червеникава маса. Джейми вади от шкаф бутилка с амоняк и друга с вода и ги изсипва върху месото.

След обработката парчетата се подсушават и после готвачът ги дава на месаря, който ги смила в машинката и така се получава говежда “кайма”.

Предаването предизвика истински шок в САЩ, а клипът със записа бе гледан над милион пъти.