Специалисти от университета на Тел Авив са установили, че старата поговорка "Закусвай като цар, обядвай като принц и вечеряй като просяк" наистина е валидна, особено когато става въпрос за поддържането на стегната фигура и предпазването от различни болести. Хората, които хапват солидно на закуска, е по-вероятно да отслабнат и да се отърват от често срещаното в средна възраст затлъстяване в областта на талията.

Изследването, публикувано в сп. "Obesity", показва, че правилното подбиране на времето за хранене допринася съществено за контрола на теглото и за здравословния начин на живот. За целите на проучването авторите му са разделили 93 страдащи от затлъстяване жени на две групи, които приемали общо 1400 калории дневно в продължение на две седмици. Участничките от първата група консумирали 700 калории на закуска, 500 на обяд и 200 на вечеря, а тези от втората - 200 калории на закуска, 500 на обяд и 700 на вечеря. В края на периода на изследването участничките от групата на "обилна закуска" били отслабнали средно с осем килограма всяка и изгубили седем сантиметра от талията в сравнение с 3,3 килограма и 3,5 сантиметра от талията в групата на "обилна вечеря".

В групата на "обилна закуска" било отчетено съществено понижение на инсулина, глюкозата и триглицеридите, както и значително по-ниски нива на регулиращия глада хормон грелин и съответно по-слабо желание за хранене. Оказало се също, че при жените, които хапвали солидно на закуска, не се наблюдава обичайното за след хранене покачване на нивата на кръвната захар. Това е свързано с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Изследователите са установили също, че въпреки отслабването, в групата на "обилна вечеря" са се повишили нивата на триглицеридите - опасните мазнини в кръвта, които са свързани с втвърдяването на артериите.

"Смятаме, че успешната стратегия за отслабване при хора със затлъстяване трябва да включва контрол на апетита и изкушенията чрез адекватно подбиране на времето за хранене. Това може да се постигне чрез обилна закуска с високо протеиново съдържание - например две филии хляб с риба тон, сьомга, сирене, пилешко или пуешко месо, плюс чаша мляко", казва професор Даниела Якубович от изследователския екип.