Според Puls.bg всички тези неприятни последици могат да бъдат предодвратени чрез правилно хранене.
 
Витамините са ключова част от състава на храната, защото не всички от тях се произвеждат в тялото. Дори да сте се "заредили" с витамини от пресните плодове и зеленчуци през лятото, организмът бързо изчерпва запасите и има нужда от нови източници през есента.
 
Сред най-необходимите за сезона витамини са: В6, С, Е и А.
 
Витамин В6 е отговорен за баланса на имунната, нервната и сърдечносъдовата системи. Зеленчуци като моркови, зеле, картофи са добър източник на витамин В6, както яйчният жълтък, бобовите зърна и орехите.
 
Витамин С също е необходим през есента – силен антиоксидант, играещ роля и в метаболизма, имунитета и възстановяването. Чушки, зеле, лук, магданоз и шипки са най-типичните за сезона източници, като чаят от шипка е препоръчителен за ежедневна употреба.
 
Витамин Е поддържа имунната система, но и има и по-важно значение: необходим е за синтеза на хормони и защита на клетките от свободни радикали. Намира се в ядки, растителни масла, като зехтин и ленено масло, царевица, зеле и др.
 
Витамин А е от изключителна важност за образуване на нови кръвни клетки. Той отговаря и за доброто състояние на косата и ноктите. Намира се в животински продукти – масло, риба, яйца, но може да се отделя и от човешкото тяло, при захранване с бета-каротен от моркови, ябълки, цвекло, зърнастец, домати.
 
Витамин D отговаря за отлагането на калций в костите и предотвратяването на остеопороза. За натрупването на този витамин е достатъчно редовното излагане на пряка слънчева светлина за около 30 минути дневно. Но ако през есента няма достатъчно слънце, източници на витамин D са жълтъкът, сьомгата, гъбите и телешкият черен дроб.