Вижте от кои болести ви предпазва велосипедът

Колоезденето снижава риска от рак и сърдечносъдови заболявания. Учените призовават властите да насърчават активното придвижване.

Обратно в новината

Коментари - Вижте от кои болести ви предпазва велосипедът | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ами аз реших да отида от добрич до златни пясаци със велосипред и ме мислят за луд!друго си е то със джип да се разкраваш и ходи по заведенията и да пиеш уиски!

Има един минус обаче - повечето ПТП с участие на велосипедисти са с фатален изход за тях.Те са най-малко защитени, а често са принудени да се движат по платното за движение при автомобилите.Именно оттам идва най-големия риск за тях.Аз самият карам колело ,при положение че знам за тази статистика.Въпреки това предпочитам повече парковете ,тъй като велоалеите по тротоарите са истинска рядкост.Снимката , която е приложена към статията ,мога да се хвана на бас ,че е от чужбина.Така е защото по такива полета няма никъде къде да се кара колело, а такива млади хора с балони пък изобщо липсват по селата и неурбанизираните райони/там има само стари и болни хора/.

Искам да добавя само - и вдига самолета на задните колелета!!! А къде изчезнаха велоалеите(по-точно велопътечките) по Витоша? Или както пееше Тодор Колев - изчезнаха в някой джоб (партиен или общински!!!

Прав си.Самолетът го вдига всякаква физическа активност и липсата на трицифрени килограми.Позволих си преди 10 години/около 40-те/ да кача килограми и това се отрази негативно на самолета.Като ги свалих и добавих редовно колоездене, плуване и ски/периодични кросове в парка/ този самолет през ден захожда за полет и после лети ли лети.

Ако карането на колело е чудесно за здравето, значи скоро ще го забранят.

Ал

И никакви данъци, ГО, застраховки, бензини, винетки, масла сервизи, прегледи, ГЛОБИ ... Абе живи да ги ожалиш общинари и катаджии. Не могат да напълнят бюджета

Карането на колело е чудесно за оздравяване от всичко. Обаче ако човек се научи и да диша по някоя от методиките става перфектно. Постига ефекта с по-малко хамалогия и има време да усети повече удоволствие от карането.

А на простата как се отразява?

Ал

Накланяш седалката напред и ... не се отразява по никакъв начин.

ми кат я наклоня са излъзвам по нанадолнището бе , тряаа погледна оней седалки с канал по средътъ скъпити че все пак ми е кеф да си карам колелцето

Мен мелосипеда ме вкара в Пирогов!!! така любимите ви колоездачи ме блъснаха н азелен за мен светофар, всички коли бяха спрели!! Нахалниците искаха и да ме бият, аз бях със счупена ключица!! Да се сложат номера на колоездачите, да им се искат шофьорски книжки, щом са участници в уличното движение -всичко като за шофьори. Тия гадове скачат от платното на тротуари и хич не им пука, защото пешеходец не може да ги хване. КАТ да сложи край на тоя терор!!!

Ал

Маскари! как смеят да карат, когато ТИ кракоходиш! А те, велосипедистите, не бяха ли на велоалея? За тях не беше ли зелено?

абе тя тая София е егати гетото бе ! а статията е на някакви смотани "британски учени" незнам за твоят случай ама доколкото съм чувал и колоездачи често биват бутнати от коли в Софя па макар и да са на алеята за велосипеди

От какво се разболяваме или по-точно кой ни разболява? Не е трудно да си отговорим на този въпрос. Ядем отровна храна, а на последък и ГМО, пием отровна вода, дишаме отровен и замърсен с частици въздух, облъчват ни с какви ли не електромагнитни вълни, пръскат ни с отрови от небето. Не е ли редно, този който ни разболява, той и да ни лекува. А кой ни разболява, кой замърсява водата, въздуха, земята, храната? Всички знаем, че това са предприятията, значи те и трябва да ни лекуват. Моето предложение е, да се въведе пропорционален данък лечение, с който да бъдат обложени всичи предприятия, замърсяващи околната среда. Колкото повече едно предприятие замърсява околната среда, толкова по-голям данък трябва да плати. С парите от този данък да се направи здравеопазването безплатно и всички да можем да се лекуваме, тъй като всички сме изложени на вредното въздействие от отровите в околната среда и всички сме болни от това въздействие.

Мен мелосипеда ме вкара в Пирогов!!! така любимите ви колоездачи ме блъснаха н азелен за мен светофар, всички коли бяха спрели!! Нахалниците искаха и да ме бият, аз бях със счупена ключица!! Да се сложат номера на колоездачите, да им се искат шофьорски книжки, щом са участници в уличното движение -всичко като за шофьори. Тия гадове скачат от платното на тротуари и хич не им пука, защото пешеходец не може да ги хване. КАТ да сложи край на тоя терор!!!

Ал

Срещу високо кръвно наистина помага. Даже не просто помага, ами ти го нормализира, като на момченце. И това всеки път! Никой друг спорт, колкото и натоварващ да е, не сваля кръвното. Разбира се и тонуса и здравето, като цяло, се подобряват в пъти. За съжаление има и големи рискове да пострадаш, най-вече от неизградена или смотана инфраструктура. Няма достатъчно велоалеи. Фандъкова, и Борисов преди нея, всъщност не направиха нито една велоалея със света. Цялото им правене е с боя - пръдня - боядисват тротоарите или улиците и само вкарват в конфликт пешеходци и велосипедисти или велосипедисти и паркиращи автомобили. Но път закриха няколко велоалеи - например по бул. Витоша.

Е при вече изфрадени сгради как може да се направи велоалея? Да бутнат сградите ли? Кой ше ги плаща?

Ал

Най-бурното застрояване се случи по времето на главния архитект Петър Диков. Няма как да е без благословията на окупиралите столична община гербери. Не че другите са стока. Та, може да се задели по 1 метър от уличното платно, като някакво компромисно решение, тям където не може да се направи добре отделена велоалея.

И аз съм любител колоездач. Това , което ти дава колоезденето ти го взема обратно чрез злополуки и най-вече мръсен въздух по пътищата особено.

Ал

За злополуките - за около 20 000 километра на велосипед имам 2 злополуки. Едната се дължеше на евтина външна гума, която ме изпързаля на мокро, а втората на спраскана вътрешна гума от дупка на пътя, заради, както се оказа, евтин бандаж на каплата (скъпия струваше 1 лев). Причината и за двете е, че не бях дал предварително достатъчно пари за качество. Наблюдението ми е, че напоследък шофьорите са много по-внимателни и толерантни. По отношение на мръсния въздух - можете да карате по малки улички и паркове. Така досега ви с мръсния въздух е минимален.

Затова мангалите нямат инфаркти, защото всички карат колела. Само на мен са ми откраднали 5 броя от най-новите модели

Няма само бели и само черни неща,така е и с велосипедизма. От 50 години карам редовно велосипед и му знам и меда и жилото.Както укрепва здравето така и често си е: -самоходен ревматизъм на колената и лактите -не особено полезен за половата система на мъжете и за външните гениталии на жените,макар новите гел-седла и амортизатори -ВИНАГИ дава неприятни последици за ставите на колената и глезените -често води до прекалено възбуждане на червата и пикочния мехур. Разбира се това е при прекаляване със екстремността като например откачените маунтин байкъри.Не им завиждам след време... ВСЯКА КРАЙНОСТ Е ИЗВРЪЩЕНИЕ!

но пък се увеличава шанса да те забърше някой камион, кола и тогава си викаш 'ами да бях си умрял от инфаркт' :) бърем да умреш от ядене и заседнал начин на живот, а не от някой джигит... хората имат паркове, велоалеи, а ние к'во имаме в тая насрана страна?! то от крадене та така и не създадоха нещо читаво за народа... инак моите наблюдения са, че супер много хора си накупуха колелета, но цените им скокнаха до небето :) хубава мода стана колоезденето, ама хората са застрашени... еее, поне "предпазени" от инсулт, инфаркт :)

Дори и да искаш,в София НЯМА КАК да се движиш с велосипед. Първо защото водачите на МПС са невъзпитани и нетолерантни.и второ,защото няма велоалеи а и желание на властимащите да създадат условия за движение с велосипед.Та дори и в Тирана е помислено и има изградени велоалеи!

стрино ма, ти за кога последно си била в София? Верно, не навсякъде, ама велоалеи си има. бул. България, Борис3, Гоце Делчев...

Стринкиното, аз живея в Центъра, и ела да видиш тук как се кара велосипед. Особено като дойдат хуните от Люлин и Младост!

Преди 14 год минах с колело от единия край на София до другия, за около час, ама сега ме е страх.

И от 100 болести да пази, най- мила ми е потентността, така че, мерси.

Дори и да не можеш да си го видиш от шкембето, действа някак си успокояващо, че си е там някъде цял-целеничък, нали?